Erhverv

Bagmandspolitiet: Hesalight-stifter forfalskede kæmpekontrakter og købte Louis Vuitton-luksus på firmaets regning

Hesalight-stifter Lars Nørholt forfalskede ifølge bagmandspolitiet millionkontrakter med bl.a. Starbucks.

Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Hesalight-stifter og adm. direktør Lars Nørholt forfalskede kontrakter og gav urigtige oplysninger til en stribe af firmaets långivere, lyder det i et anklageskrift mod Nørholt.

Her fremgår det desuden, at politiet vil have konfiskeret aktiver for i alt 63 mio. kr., da Nørholt ifølge anklageskriftet har brugt Hesalights penge privat.

Ifølge politiet har han bl.a. brugt firmakortet til at købe tre spanske ejendomme, givet sin villa på Frederiksborgvej ved Roskilde en overhaling til 9 mio. kr. og betalt 29.000 kr. for en Louis Vuitton-kjole.

Desuden skulle Lars Nørholt ifølge politiet have snydt statskassen for manglende moms på i alt 17 mio. kr.

Ifølge politiet havde Hesalight held med at sælge virksomhedsobligationer til hovedsageligt danske pensionskasser for næsten 600 mio. kr. ved at indtægtsføre ordrer, der slet ikke var dækning for.

Sidenhen gik virksomheden konkurs, og investorerne - herunder Pensam, Pensiondanmark og Danske Capital - tabte alle deres penge.

I anklageskriftet står der bl.a,  at Hesalight i regnskabet for andet halvår 2014 havde indtægtsført millionindtægter på baggrund af falske ordrer med bl.a. Starbucks Europe på 365 mio. kr.

De falske kontrakter blev sendt til selskabets revisor og brugt til at opnå en blank revisorpåtegning.

Desuden gav Hesalight ifølge politiet urigtige oplysninger til investorerne, da selskabet fortalte dem om, at man brugte Eksportkreditfonden (EKF) til risikoafdækning af firmaets udenlandske ordrer, uagtet at EKF tidligt i virksomhedens levetid stoppede samarbejdet med Hesalight.

Hesalight gik konkurs i 2016, da det viste sig, at virksomheden uretmæssigt havde indtægtsført ordrer, længe inden pengene var i kassen.

Da det stod klart, at virksomheden havde kurs mod afgrunden, instruerede Lars Nørholt ifølge politiet en ansat i Hesalight til at kanalisere penge fra to italienske kommuner uden om lampevirksomhedens driftsselskab.

Finans arbejder på en kommentar fra Nørholt, men hans advokat har tidligere sagt, at han erklærer sig uskyldig 

Hesalight-stifter Lars Nørholt er tiltalt for:

  • Bedrageri af særlig grov beskaffenhed
  • Dokumentfalsk af særlig grov karakter
  • Mandatsvig af særlig grov beskaffenhed
  • Skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed
  • Momssvig af særlig grov karakter
Læs også
Top job