Mens Henrik Lind skovler millioner ind, skyder læremesteren ved siden af
Energi Danmark, der handler med energi, ramte milevidt fra sit budget i fjor. Det gør ondt på elselskaberne, der ejer firmaet.
Topchef i Danske Commodities, Henrik Lind, giver sin gamle chef og arbejdsplads baghjul som aldrig før.
Energi Danmark, der handler energi og ejes af en håndfuld elselskaber, tjente 71 mio. kr. før skat i fjor eller ca. halvdelen af det budgetterede.
»Det ærgrer mig, at vi ikke fik et bedre resultat, for jeg havde budgetteret med en indtjening på 130 mio. kr. Det er ærgerligt, og derfor håber og regner jeg med et bedre resultat i indeværende år,« siger Jørgen Holm Westergaard, adm. direktør i Energi Danmark, hvor han har arbejdet siden 1999.
Han har i en årrække været blandt de absolut højstlønnede hos de andelsejede elselskaber, men gik sammen med sin kassemester ned i løn sidste år, hvor duoen fik 8,6 mio. kr. mod 10,7 mio. kr. året forinden (ledelsen har en bonusordning, der afhænger af indtjeningen).
Til sammenligning tjente Danske Commodities (DC) 449 mio. kr. før skat i fjor, mens fire nystiftede handelsselskaber drøner afsted og tjente omkring 40 mio. kr. tilsammen.
Også aalborgensiske Neas Energy har fart på og leverede ifølge den britiske ejer Centrica bedre end ventet sidste år.
Energi Danmarks skuffende indtjening rammer ejerne - Seas-Nve, Energi Nord, Ewii, Nrgi, Sef og Langelands Elforsyning - der for tredje år i træk må acceptere, at de ikke får noget udbytte, som f.eks. kan bruges på at sænke kundernes elpriser.
De andelsejede elselskaber har fået masser af hug for deres ringe kommercielle evner og milliontab på opsigtsvækkende erhvervseventyr, men Energi Danmark har i mange år været et lyspunkt.
Selskabet har i en årrække præsteret et lavt tocifret afkast på egenkapitalen, mens det blev til 8 pct. i fjor.
Ikke noget prangende, men heller »ingen katastrofe«, ifølge direktøren.
»Der var nogle ting, vi gjorde forkert. Der skete nogle stor prishop i Frankrig, og nogle af vores afdækninger lå ikke rigtigt. Vi ved godt, hvor vi ikke performede så godt sidste år,« siger direktøren, der forventer et resultat før skat på 135 mio. kr. i år.
Netop de store prishop i Frankrig - som følge af at flere af landets atomkraftværker var ude af drift - skæppede godt i kassen hos Danske Commodities.
Jørgen Holm Westergaard mener dog ikke, at forretningerne kan sammenlignes én til én.
Energi Danmarks forretning består hovedsageligt i at sælge strøm til erhvervskunder, mens de andre selskaber tjener størstedelen af deres penge på at spekulere, lyder det fra direktøren.
Alligevel er Energi Danmark nu ved at bevæge sig ind på et af de områder, som Danske Commodities og Neas Energy har haft held med: Gashandel. Det fortæller flere kilder i branchen, der mener, at Energi Danmark har sovet i timen.
Selskabet ansatte tidligere i år Simon Birch Hansen, der stod i spidsen for Danske Commodities' gashandel.
»Mange af vores erhvervskunder bruger gas i produktionen, så vi gør det for at kunne afdække og servicere dem. Det er den væsentlige forklaring på, at vi har bygget en gasdesk op,« siger Jørgen Holm Westergaard, som afviser, at der er tale om »spekulation«.
Adm. direktør i elselskabet Seas-Nve og formand i Energi Danmark, Jesper Hjulmand, har ikke ønsket at kommentere. Det har Henrik Lind heller ikke.