Erhverv

Nu kommer den femte børsnotering på minibørsen First North – men de fire første har sendt forventningerne i bund

Efter otte års tørke er der kommet liv i First North med nu fem børsnoteringer af små vækstselskaber. Men den foreløbige udvikling og de høje priser på selskaberne møder kritik fra investor-miljøet.

Happy Helper er seneste bud på et tech-selskab, som alle nu kan investere i på First North. Et prisskilt på selskabet på 118 mio. kr. har dog delt vandene. Foto: PR

Klokken kan endnu engang ringe på minibørsen First North i København. Iværksætterfirmaet Happy Helper har solgt aktier for 38 mio. kr. og kan torsdag fejre første dag som et børsnoteret selskab.

Dermed har fem små selskaber nu gjort deres entré på First North på under et år - efter otte års rungende tomhed. Tørken er brudt, og vejen er banet for mange flere noteringer, hvor private investorer kan skyde penge i start-ups med store ambitioner.

Men Happy Helpers børsnotering har også rejst kritik og diskussion. Både om selskabet nu også er 118 mio. kr. værd, men også om hele projektet med at genrejse First North er bæredygtigt.

First North - børsen for de små
  • Åbnet i 2006 som en børs for mindre selskaber, især vækstselskaber med brug for kapital til at vokse.
  • I forhold til fondsbørsen er der færre krav til selskaberne. De skal fx ikke leve op til IFRS-reglerne for regnskabsaflæggelse. First North bliver derfor også set som en kuvøse eller kravlegård for selskaberne, som så siden kan rykke op på hovedbørsen.
  • I Danmark var der en mindre bølge af noteringer i 2006-2008, men derefter var der ingen aktivtet frem til 2017.
  • Siden juni 2017 er fem selskaber blevet noteret på First North i København.
  • I Sverige er der 218 noterede selskaber og generelt en mere levende First North-børs. Derfor har flere danske virksomheder valgt at blive noteret i Sverige.

»Jeg synes, at First North er en god ting, men det er vigtigt, at der sker en kvalitetssikring af selskaberne. I dag er der en høj risiko som investor ved at investere på First North. Vækst-cases, der giver underskud i mange år, kan være fint, og det skal vi endelig huske på. Men en vækst-case kan også være uden reelt indhold,« siger Esben Gadsbøll, der byggede netbutikken Whiteaway op og i dag er investor og business angel.

Hvis selskaberne, som nu er spydspidser i at få genoplivet First North-børsen, sigter for højt, kan det true hele tilliden til konceptet, mener Nicolai Frisch, der er investor og tidligere har ført Euroinvestor på fondsbørsen.

»Jeg synes, at det er som at tisse i bukserne for at holde varmen hos First North og Københavns Fondsbørs, at de ikke mere kritisk sorterer i selskaberne, når de kommer ind i så tidligt et stadie. Det kan hurtigt ende som i 2006-2008, hvor selskaberne høvlede ind med høje ambitioner og høj markedsværdi, men med meget lidt eksekvering. De er jo rullet rundt alle sammen, bortset fra to,« siger han, med henvisning til farma-selskabet Veloxis og it-firmaet Cbrain.

Det kan hurtigt ende som i 2006-2008, hvor selskaberne høvlede ind med høje ambitioner og høj markedsværdi, men med meget lidt eksekvering.

Nicolai Frisch, investor

At der er højere risiko ved at investere i First North-selskaber, er en del af konceptet og bliver oplyst tydeligt, siger Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq og First North i København.

»Vi gør rigtig meget ud af at have en transparent markedsplads. Det står på side ét i alle prospekter, at der er øget risiko, og at man skal kigge godt efter, inden man investerer. Jeg synes, det bliver skiltet godt, og der bliver råbt om usikkerhed alle steder fra. Så dem, der går ind i de selskaber, har tænkt sig rigtig godt om,« siger han.

Jeg synes, det bliver skiltet godt, og der bliver råbt om usikkerhed alle steder fra.

Carsten Borring, Nasdaq

Ser man på aktiekurserne for de fire selskaber, der er kommet på First North før Happy Helper, er der ingen af dem, som har blomstret. Tre af dem ligger omkring udbudsprisen, mens Erik Damgaards aktieplatform NPinvestor.com er faldet fra 17 til 10 kr. pr. aktie siden noteringen i januar.

Siden den første runde af noteringer i juni 2017 er den tilsvarende svenske First North-børs steget med 15 pct., ifølge Nasdaq.

Og nu er der virkelig brug for en succes, hvis den danske del af First North skal blive til noget, mener Peter Sandberg, der er business angel med investeringer i 22 start-ups.

»Hvis folk har prøvet at smide 100.000 kr. i 2-3 selskaber på First North, og de alle kører sydpå, eller i bedste fald sidelæns, så har man placeret sine penge i noget, der er meget illikvidt og er svært at komme ud af. Og det er brandærgerligt, hvis det ender sådan, for alle vil gerne have et bedre forum for vækstvirksomheder i Danmark,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også