Erhverv

Rig Pandora-stifter taber penge på aktier

Den pensionerede guldsmed Per Enevoldsen er blevet ramt af underskud. Og i år bliver det endnu større, lyder forventningen.

I 2008 solgte Per Enevoldsen og Winnie Liljeborg 60 pct. af smykkefirmaet Pandora. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Milliardæren Per Enevoldsen, der var med til at stifte smykkeselskabet Pandora, havde ikke held med sine investeringer i 2017. Og forventningerne til 2018 er ikke meget bedre - tværtimod.

Et nyt regnskab fra Per Enevoldsen og sønnens selskab Algot Invest, der særligt handler med værdipapirer, viser, at familieduoen i fjor tabte 7 mio. kr. Året før gav et afkast på 75 mio. kr.

Underskuddet var dog som forventet, lyder det i regnskabet. Men det bliver formentlig endnu større i 2018. Her regner Enevoldsen-familien med et underskud før skat på cirka 45 mio. kr.

»Koncernens indtægter består i al væsentlighed af afkast af værdipapier og andre kapitalandele og afhænger derfor meget af den generelle økonomiske udvikling samt evt. uforudsete porteføljespecifikke events – positive såvel som negative. Det estimerede resultat er således under forudsætning af, at 2018 bliver et “normalt” år,« skriver ledelsen i regnskabet.

Det er ikke Per Enevoldsen selv, der investerer med Algot. Efter salget af Pandora lod Per Enevoldsen sig kronrage og flyttede i kloster, og i dag lever han som ordineret buddhistisk munk i Thailand.

Algot Invest har ejerandele i en lang række selskaber, heriblandt selskaberne North-East Family Holding, som Per Enevoldsen ejer sammen med ekskonen Winnie Liljeborg. I alt har Algot Invest værdipapirer og andre kapitalandele til en værdi af cirka 2 mia. kr.

Per Enevoldsen var i flere år gift med Winnie Liljeborg, og de to nåede at holde sølvbryllup inden skilmissen i 2008. Parret startede smykkevirksomheden Pandora sammen for knap 40 år siden.

Pandora voksede sig til en international koncern, og efter flere tilbud fra kapitalfonde besluttede familien sig i 2008 for at sælge 60 pct. af smykkefirmaet. For salget modtog familien lidt over 1 mia. kr.

Da Pandora i 2010 blev børsnoteret, trådte Per Enevoldsen ud af bestyrelsen. Tiden efter salget blev bl.a. brugt på velgørenhedsarbejde.

Ifølge Berlingske Business var Per Enevoldsen den 14. rigeste dansker i 2016. Her var hans formue på 6,9 mia. kr. Hans søn, Christian Enevoldsen, bor ligesom sin far i Thailand og har stiftet egen familie.

Læs også
Top job