Erhverv
0

Carlsbergs munke leder desperat efter ølopskrift fra 1797

Munkene fra Grimbergen kan ikke finde deres opskrift. Bliver den fundet, genåbner de et mikrobryggeri i deres kloster med hjælp fra Carlsberg.

Munkene hos Grimbergen i Belgien håber snart at kunne finde deres originale opskrift på den øl de har producerede mellem 1128 og 1797. Lykkes det, vil de ved hjælp fra blandt andre Carlsberg etablere et mikrobryggeri i deres kloster.

Munkene fra Grimbergen producerede deres sidste øl i 1797. Men klostret, der blev grundlagt i 1128, vil igen have sit eget bryggeri.

Problemet er blot, at munkene ikke kan finde opskriften. Lige nu er fire frivillige i gang med at pløje sig gennem 35.000 af klostrets bøger i håbet om at finde den gamle opskrift.

Og lykkes det at finde den rigtige opskrift, vil der blive opført et mikrobryggeri på klosterets område, hvor det lå for 221 år siden. Og dermed hvor den foreløbigt sidste øl blev brygget i 1797. 

I dag kan man købe en "Grimbergen", men den bliver produceret af Carlsberg og Alken-Maes. Og efter en opskrift, som man mener nærmer sig den øl, der oprindeligt blev brygget af munkene. De har ikke selv deltaget i ølbrygningen siden 1797, skriver The Guardian.

Munkene indgik i 1958 en aftale med belgiske Maes om, at bryggeriet måtte bruge deres varemærke Grimbergen. Carlsberg overtog rettighederne til at sælge Grimbergen - uden for Belgien - i 2008.

»Vi har en gammel drøm om at starte ølbrygning igen. Fire mænd har allerede ledt i mere end et år efter opskriften. Hver dag kommer der besøgende, som spørger efter, hvor bryggeriet er. Og de kan ikke forstå, at vi ikke længere brygger øl,« siger underforstander Karel Stautemas fra det flamske kloster til The Guardian.

Klostret blev ødelagt i forbindelse med den franske revolution (1789-99), men munkene genopbyggede deres kloster på det samme sted. Men de genoptog ikke ølbrygningen, som dermed stoppede i 1797.

Karel Stautemas fortæller, at klostret har modtaget støtte fra både Carlsberg og Alken-Maes til at etablere et mikrobryggeri i klostret.

»Vi kender den nøjagtige placering af bryggeriet, fordi det fremgår af vores arkiv. Vi har dokumenter, der viser, at vores forfædre købte byg hos de lokale landmænd. Vi kender endda alle ingredienserne. Det eneste, vi endnu ikke har fundet, er den nøjagtige opskrift på, hvor meget af de enkelte ingredienser der skal bruges for at brygge den oprindelige øl,« siger Karel Stautemas.

Munkene er kun halvvejs gennem deres arkivmateriale, og de håber på, at opskriften nok skal dukke op. Lykkes det, er det planen at kunne sende en original Grimbergen på markedet nytårsaften 2020.

Grimbergen er en af Carlsbergs mest succesfulde specialøl, og den sælges over store dele af kloden.

BRANCHENYT
Læs også