Erhverv

Solgte firma for milliardbeløb: Nu giver Kristian Byrge sig selv en gave

For få måneder siden blev Muuto solgt for næsten 2 mia. kr. Én af medstifterne giver nu sig selv et stort millionbeløb i udbytte.

Kristian Byrge er blevet mangemillionær på designvirksomheden Muuto, som han har solgt aktier i ad flere omgange. Foto: Jacob Ehrbahn

Den danske designkomet Muuto har de seneste år haft stor succes og forgyldt stifterne Peter Bonnén og Kristian Byrge.

Sidstnævnte har for nylig offentliggjort regnskab for sit personlige holdingselskab, hvorfra han udbetaler et rekordstort udbytte til sig selv på 70 mio. kr.

Det sker blot få måneder efter, at Muuto blev solgt til amerikanske Knoll for 1,9 mia. kr.

I forbindelse med den handel solgte både Kristian Byrge og Peter Bonnén hver sin ejerandel på 27 pct. af Muuto. De havde i 2014 solgt 45 pct. af aktierne til kapitalfonden Maj Invest, som også solgte sin ejerandel til Knoll for nogle måneder siden.

Da salget af Muuto til Knoll først blev effektueret fra den 25. januar, tæller salget ikke med i regnskabet hos Kristian Byrges personlige selskab.

Men af ledelsesberetningen fremgår det, at selskabet i 2018 har solgt kapitalandele med en »betydelig regnskabsmæssig gevinst«.

Overskuddet i Kristian Byrges selskab blev i 2017 på 10,3 mio. kr., hvilket bragte egenkapitalen op på 126,1 mio. kr. Det er vel at mærke før det foreslåede udbytte på 70 mio. kr.

Muuto henter omkring 90 pct. af omsætningen i udlandet. Produkterne sælges udelukkende gennem forhandlere, og en del af omsætningen hentes på kontraktmarkedet med salg til indretning af hoteller, domiciler, butikker osv.

De seneste fem år har Muuto samlet givet et overskud efter skat på 213 mio. kr.

Læs også
Top job