Erhverv

Fem råd til det perfekte cv

Arbejdsgivere har få minutter til at læse cv'et. Her følger fem råd, der hjælper jobsøgere til ikke at blive glemt i bunken af ansøgninger.

Et cv skal i højere grad målrettes. Foto: Arkiv Foto: Colourbox

2 minutter og 3 sekunder.

Så lang tid bruger danske virksomheder i snit på at læse et cv, fremgår det af en nylig rekrutteringsanalyse fra Konsulenthuset Ballisager.

Mindre tid skærper kravene til cv'et, og derfor har direktør i Ballisager, Morten Balliasger, samlet fem råd, der er gode at holde sig for øje, når man skriver et cv.

1. Husk billede

Det første og absolut nemmeste råd. Ifølge Morten Ballisager hjælper det virksomheden til at huske dig. Men hold det professionelt og undgå ferie- eller festbilleder, ej heller et pas-billede – det kan nemt virke for hverdagsagtigt.

Ifølge Quartz får profiler med billeder på LinkedIn desuden 21 gange flere sidevisninger end profiler uden.

2. Hold det kort

Hvis man fatter sig i korthed, så modarbejder jobsøgeren sin ubevidste trang til at fylde på i ansøgningen.

»Selv ikke vores statsminister har nogen grund til at folde sig ud på mere end tre sider. Det handler ikke om egne meritter. Det handler om læserens evne til at holde fokus. Skal vi modtage meget information, så indtræffer der et punkt, hvor læseren bliver mættet, hvor det hele udviskes. Og så er alle de dyrebare informationer jo gået tabt,« siger han.

Hvor langt skal man gå tilbage i tid?

»Headhuntere er som regel mest interesseret i de 3-4 seneste jobs. For nyuddannede akademikere kan det være vigtigt at have nogle studiejobs stående, så man fremstår som en, der er vant til at færdes i en virksomhed. Går man over 30 år tilbage i tid, så hold det på en enkelt linje.«

3. Undgå "huller"

»Huller i cv'et kalder vi advarselslamper. Dem skal man ikke have tændt hos en headhunter,« siger Morten Ballisager.

Virksomheder og rekrutteringsfolk er stadig sarte over for kandidater, der skifter alt for ofte mellem jobs – f.eks. hvert halvandet år:

»Man skal passe på, at man ikke kommer til at ligne en vandrepokal, ingen gider holde fast i.«

Har man et blandet cv med længere og kortere ansættelser, lyder rådet, at man har gode forklaringer på de korte forhold.

4. Husk kontaktoplysninger

Det kan virke åbenlyst, men manglende kontaktoplysninger er ikke desto mindre en af de mest klassiske fejl, og desværre en af de mest fatale, siger Morten Ballisager.

»Man tror, det er løgn, men kandidater glemmer det tit, hvis de er optagede af alt muligt andet i ansøgningen. Hvad er idéen med alle dine gode argumenter for, at du skal have jobbet, hvis arbejdsgiveren i sidste ende ikke kan få fat på dig,« spørger direktøren retorisk.

5. Målret dit cv

I takt med at cv'et overtager pladsen som den foretrukne del af jobansøgningen, skal cv'et i højere grad tilpasses virksomheden. Inden for fem år spår Morten Ballisager, at den motiverede ansøgning er død, og derfor er det først og fremmest op til cv'et at fange arbejdsgiverens opmærksomhed.

»Et cv skal altid være målrettet den stilling, du søger. Du skal ikke bare sende et standard cv hver gang.«

Derfor er det heller ikke nok blot at linke til sin LinkedIn-profil, forklarer Morten Ballisager.

»En profil på LinkedIn er en form for digitalt standard cv eller visitkort, der fungerer mere som et verificeringsværktøj for virksomhederne.«

BRANCHENYT
Læs også