Erhverv

Rockefellers kunstsamling slog 22 rekorder ved »århundredets kunstauktion«

Familien donerer alle indtægter fra auktionen til velgørende formål.

Her præsenteres Henri Matisses værk »Odalisque Couchée aux Magnolias.« Foto: Julie Jacobson

22 rekorder er blevet slået ved auktionen, der er blevet kaldt »århundredets kunstauktion.«

Det er samlingen efter den nu afdøde amerikanske milliardær David Rockefeller, der døde sidste år i en alder af 101 år, og hans afdøde kone Peggy, der har været til auktion hos auktionshuset Christie's.

Den private kunstsamling har i alt indbragt lidt over 5,2 mia. kr., hvilket er knap dobbelt så meget som salget af designeren Yves Saint Laurents private samling indbragte i 2009. Dermed har Rockefellers private samling slået verdensrekorden.

Mere end 1.500 stykker kunst har været til auktion, og de er alle sammen blevet solgt, oplyser Christie's i en pressemeddelelse. Samlingen har både været til auktion på nettet samt på en tre dages auktion hos Christie's i New York City.

Rockefeller-familien donerer alle indtægter fra auktionen til velgørende formål, der lå Peggy og David Rockefeller nær - bl.a. forskning, uddannelse, støtte til kunst og kultur og økonomisk udvikling.

For syv kunstnere har auktionen også været med til at sætte verdensrekord for salget af deres værker hidtil. Det dyreste kunstværk var Picassos »Girl with a Flower Basket«, der gik for 720 mio. kr. trods en vurdering før auktionen på omkring 620 mio. kr.

Monets »Nymphéas en fleur« gik for omkring 527 mio. kr., ligesom Matisses »Odalisque Couchée aux Magnolias« blev solgt for over 500 mio. kr. - det er en fordobling af den oprindelige verdensrekord for salget af et Matisse-værk.

Forud for auktionen havde over 30.000 gæster været forbi Christie's i New York for at se samlingen, der desuden var på tur rundt omkring i verden og bl.a. blev fremvist i Hong Kong, London, Paris, Los Angeles, Beijing og Shanghai.

Både Christie's og den nulevende del af Rockefeller-familien fortæller, at auktionen er gået over al forventning.

»Arven efter Rockefeller-familien og deres kærlighed til smukke ting, deres ufejlbarlige blik for kvalitet og håndværk og deres rene glæde ved at samle har rørt alle dem, der er kommet for at se samlingen. Niveauet af engagement rundt omkring i verden bekræfter betydningen af Rockefeller-navnet og den globale interesse i at samle på kunst,« udtaler Christie's' bestyrelsesformand for Amerika, Marc Porter i pressemeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også