Erhverv

Cannabis-giganter gør klar til fri hash i Canada med milliardfusion og børsnotering

Aurora Cannabis har købt konkurrent for 15,5 mia. kr., mens Canopy Growth nu annoncerer, at selskabet går på børsen. Legalisering af hash i Canada til sommer åbner for et nyt milliardmarked.

Fra juli måned bliver det lovligt at købe og nyde hash, så længe man er over 18 år. Det har fået selskaberne på markedet i overgear. Foto: AP/Adrian Wyld

Besøger du et supermarked i Canada i sommerferien, skal du ikke blive overrasket over at finde hash i køledisken.

Fra juli måned bliver det nemlig tilladt ikke bare at bruge cannabis i medicinsk sammenhæng, men også at ryge en fed for sin fornøjelses skyld.

Legaliseringen har fået værdien af de store cannabis-producenter til at skyde i vejret som en hampeplante, og selskabet Aurora Cannabis har nu for alvor sat streg under sine ambitioner ved at købe 61 pct. af konkurrenten MedReleaf for 15,5 mia. kr. Det skriver Financial Times.

Canadiske Aurora Cannabis havde i forvejen taget titlen som verdens største (lovlige) hash-producent, gennem flere opkøb og partnerskaber, inklusiv en aftale med det store danske gartneri Alfred Pedersen & Søn om at gro store mængder cannabis og etablere en fabrik i Odense.

Samtidig har den anden store spiller på markedet for lovlig hash, Canopy Growth, meldt ud mandag, at firmaet er på vej på børsen i New York.

Cannabis er blevet ’big business’ i takt med at flere stater i USA begyndte at løsne lovgivningen. Nu er cannabis til medicinsk brug, for eksempel til at behandle smerter, tilladt i halvdelen af USA’s stater, mens en stat som Colorado har tilladt alle over 21 år at købe 28 gram hash ad gangen.

I Canada, et land med omkring seks gange så mange indbyggere som i Danmark, går man samme vej med en legalisering til juli. Og forventningerne til de økonomiske muligheder i lovlig hashhandel er høje – hvilket afspejler sig i aktiekurserne for de store hash-producenter.

Ifølge den canadiske bank CIBC vil lovligt hashsalg i 2020 have en omsætning på 31,7 mia. kr. – altså mere end markedet for alkohol i dag.

Udviklingen bliver da også fulgt med åbne øjne af alkoholbranchen. Og for nyligt købte Constellation Brands, der blandt andet står bag øllen Corona, en 9,9 pct. andel af Canopy Growth, verdens andenstørste cannabis-producent.

Kursen på Aurora Cannabis er omtrent tredoblet på et år, mens omsætningen i selskabet i seneste regnskabsår var 12-doblet på et år til 88 mio. kr. Der er dog stadig kun underskud i det voksende selskab, men investorerne tror tilsyneladende på vækststrategien. Markedsværdien af selskabet er lige nu 21,5 mia. kr.

Læs også
Top job