Erhverv
BREAKING

Ny høreapparatkæmpe: Widex i milliardfusion med konkurrent

Sivantos og Widex fusionerer.

Jan Tøpholm og Anders Westermann anfører de to ejerfamilier bag Widex. Familierne gør ikke det store væsen af sig i offentligheden. Foto: Widex (Collage: Finans)

Det danske høreapparatklenodie Widex fusionerer med konkurrenten Sivantos, der ejes af kapitalfonden EQT.

Handlen værdisætter den fusionerede virksomhed til mere end 7 mia. euro inkl. gæld og vil have en samlet omsætning på omkring 1,6 mia. euro samt 10.000 ansatte - og dermed overhale GN Store Nord.

Tøpholm- og Westermann-familierne, som er stiftere og ejere af Widex, vil blive den største individuelle aktionær i den sammenlagte enhed, og de nye hovedkontorer vil blive placeret i Lynge og Singapore, hvor Sivantos - der tidligere var ejet af Siemens - holder til.

»Fusionen passer til familiernes værdier og langsigtede målsætninger for Widex, og derfor har vi besluttet at investere betydeligt i at blive langsigtede ejere,« siger Jan Tøpholm, formand for Widex, i en meddelelse:

»Jeg er overbevist om, at vores medarbejdere, partnere og kunder vil nyde godt af denne fusion, fordi den giver os mulighed for at styrke vores indsats som pionerer inden for innovation, kvalitet, produktion og kundetilfredshed.«

Her fremgår det, at formålet med fusionen er at accelerere væksten, styrke markedspenetrationen og øge effektiviteten for at muliggøre yderligere investeringer i både R&D og forsyningskæden.

Den sammenlagte virksomhed vil i hvert fald på papiret kunne bide skeer med danske kæmper som GN Store Nord og William Demant.

GN har en markedsværdi på 35 mia. kr., mens William Demant nærmer sig 60 mia. kr.

Sammen vil Sivantos og Widex råde over omkring 800 specialister i R&D-centre i Singapore, Erlangen (Tyskland) og Lynge (Danmark) med årlige R&D-udgifter på mere end 100 mio. euro.

Der har tidligere været spekuleret i, at Sivantos kunne komme på børsen, men det er uvist, hvad planerne er det for det fusionerede selskab.

EQT har ejet Sivantos siden 2014 og burde derfor allerede nu kigge sig om efter en exit, men med integrationen af de to selskaber bliver der nok at rive i i den kommende tid.

»Den sammenlagte virksomhed giver EQT en unik mulighed for at forlænge investeringshorisonten i Sivantos og deltage i den næste fase af transformationen af høreapparatindustrien. Med næsten 170 års sammenlagt erfaring vil Sivantos og Widex tage føringen i udviklingen af høreapparatteknologi for fremtidige generationer,« siger Marcus Brennecke, partner i EQT.

Widex er stiftet i 1956 af makkerparret Christian Tøpholm og Erik Westermann, hvis efterfølgere fortsat sidder på selskabet. Mens Tøpholm-familien lukkede tredje generation ind i ejerkredsen tilbage i 2005, er Westermann først fulgt trop for en håndfuld år siden.

Handlen er betinget af myndighedsgodkendelser.

Læs også
Top job