Erhverv

Var tæt på konkurs: Kranfamilie slipper gyldent livsværk

»Det har været en lang og vanskelig proces,« siger Bundgaard-brødrene, der forlader ejerkredsen i deres milliardvirksomhed Højbjerg Maskinfabrik.

Fra truet på livet til rekordregnskab: Højbjerg Maskinfabrik buldrer frem og skifter nu hænder. Foto: Gorm Branderup

Familien bag den danske krankoncern Højbjerg Maskinfabrik (HMF) giver nu slip på sit livsværk.

Stifter Arne Bundgaards to sønner, Hans Bundgaard og Ingvar Bundgaard Jensen, har valgt at overdrage 70 pct. af aktierne i milliardvirksomheden Højbjerg Maskinfabrik til den erhvervsdrivende fond Bundgaard Fonden, der samtidig køber de resterende 30 pct. af aktierne.

Dermed træder Hans Bundgaard og Ingvar Bundgaard Jensen helt ud af ejerkredsen.

»Det har været en lang og vanskelig proces at komme hertil, og der er naturligvis en masse følelser involveret i dette både for os selv og vores familier. Vi forlader den virksomhed, som har været en stor del af vores liv, men vi gør det med tiltro til det nye ejerskab,« skriver Hans Bundgaard og Ingvar Bundgaard Jensen i en intern udtalelse, som Finans er i besiddelse af.

Hvad Bundgaard Fonden har betalt for aktierne, fremgår ikke.

Om Højbjerg Maskinfabrik
  • Højbjerg Maskinfabrik blev stiftet i 1945 af Arne Bundgaard.
  • I dag er Højbjerg Maskinfabrik blandt verdens førende producenter af kraner til lastbiler og har cirka 550 ansatte, hvoraf størstedelen arbejder på fabrikken i Højbjerg.

Jens Jørgen Madsen, tidligere koncernchef i Grundfos, bliver ny bestyrelsesformand for Bundgaard Fonden. Bestyrelserne i Højbjerg Maskinfabrik A/S og HMF Group A/S, der er selve driftsselskabet for krankoncernen, fortsætter uændret.

Bundgaard-brødrenes beslutning om at afhænde familiens livsværk kommer få måneder efter, de kunne fremlægge et rekordregnskab. I 2017 rundede omsætningen for første gang 1 mia. kr., og der var 72 mio. kr. i overskud.

Dermed kulminerede en opsigtsvækkende genrejsning, efter at Højbjerg Maskinfabrik for under 10 år siden var tæt på at måtte lukke.

Da finanskrisen ramte, forsvandt halvdelen af virksomhedens omsætning. Pengene fossede ud, og mange medarbejdere blev fyret.

Nu er Højbjerg Maskinfabrik i »topform,« lyder det fra Bundgaard-brødrene i den interne udtalelse. De hæfter sig ved, at de har sikret et langtidsholdbart ejerskab for maskinfabrikken.

»En ejer, som vil fastholde HMF som en dansk virksomhed med hovedkvarter i Højbjerg,« lyder det.

Højbjerg Maskinfabrik er blandt verdens førende producenter af kraner til lastbiler og har cirka 550 ansatte, hvoraf størstedelen arbejder på fabrikken i Højbjerg.

Indtil nu har Hans Bundgaard og Ingvar Bundgaard Jensen ejet firmaet gennem Holdingselskabet Bundgaard ApS. Det selskab har en egenkapital på over 300 mio. kr.

Tilbage i 2015 havde brødrene faktisk planer om at sælge Højbjerg Maskinfabrik. De planer blev skrottet.

Læs også
Top job