Erhverv
0

Ekstraregning er på vej til 44.000 arbejdsgivere med for få lærlinge

7 ud af 10 arbejdsgivere tager ikke nok lærlinge. De står nu til en ekstraregning på godt 27.000 kr. for hver lærling, de har for lidt.

44.000 virksomheder har fået brev om, at der er en ekstraregning på vej, hvis ikke de tager flere lærlinge som følge af den trepartsaftale, der blev indgået i august 2016. Foto: Ditte Lysgaard Holm

44.000 arbejdsgivere lever ikke op til nye krav om, hvor mange lærlinge de skal tage ind, og står nu til en ekstraregning.

Det viser den første centrale opgørelse af, hvor mange arbejdsgiverne der lever op til en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagforeningerne om at sikre tilstrækkeligt mange praktikpladser til elever fra erhvervsuddannelserne.

Tallene får LO-formand Lizette Risgaard til at komme med en opsang til arbejdsgiverne.

»Virksomhederne kommer til at mangle 70.000 faglærte om kun syv år, så det er på høje tid, de bidrager til at uddanne fremtidens arbejdskraft. Jeg kan kun på det allerkraftigste anbefale arbejdsgiverne at komme i gang med at oprette flere pladser,« siger Lizette Risgaard.

I alt 63.000 arbejdsgivere er omfattet af trepartsaftalen fra 2016, fordi de beskæftiger faglærte og dermed har mulighed for at tage lærlinge. De har nu modtaget en såkaldt "forskudsopgørelse" fra det offentlige AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) af, om de ligger under eller over deres elevmåltal og kan forvente en regning eller går fri.

Erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen, understreger, at virksomhederne har et uddannelsesansvar at leve op til.

»Vi har et erhvervsuddannelsessystem, hvor to tredjedele af uddannelsen typisk foregår i virksomhederne. Så virksomhederne er selv en del af løsningen, hvis de mangler faglært arbejdskraft,« siger hun.

Jeg kan kun på det allerkraftigste anbefale arbejdsgiverne at komme i gang med at oprette flere pladser.

Lizette Risgaard, LO-formand

Ekstraregningen lyder på ca. 27.000 kr. per lærling, som en arbejdsgiver ligger under sit måltal.

Hvor mange lærlinge en arbejdsgiver skal tage, afhænger af antallet af beskæftigede faglærte og behovet for arbejdskraft. Hvis der er tale om lærlinge inden for fagområder med stor mangel på arbejdskraft, er ekstraregningen per manglende lærling højere, end hvis der er tale om lærlinge inden for fag uden mangel på arbejdskraft.

BRANCHENYT
Læs også