Erhverv

IBM får kæmpeunderskud på 884 mio. kr.

Massive nedskrivninger trækker IBM Danmark i blodrødt. Det går også nedad for omsætningen hos det tidligere så dominerende it-selskab.

IBM Watson er en af de teknologier, som den internationale it-gigant satser stort på - nemlig brugen af kunstig intelligens i alverdens sammenhænge, for eksempel på hospitaler. Men de tidligere så indbringende områder som for eksempel it-drift for store virksomheder, falder hurtigere, end de nye områder vokser.

Det blev til et fald i omsætningen og et markant minus på bundlinjen hos IBM Danmark i 2017.

Hvor årets resultat de seneste år har været et underskud på mellem 100 og 150 mio. kr., lander bundlinjen efter skat denne gang på minus 884 mio. kr. Afskrivninger på samlet 921 mio. kr. er hovedforklaringen på, at resultatet er trukket i den forkerte retning.

Imens fortsatte faldet i omsætning, som IBM Danmark har været ramt af siden 2008. Der løb 4,9 mia. kr. igennem kasseapparatet i 2017, mod 5.2 mia. kr. året før.

IBM forklarer i regnskabet, at selskabet er i gang med en transformation, hvor den traditionelle forretning - for eksempel drift af it-systemer gennem store outsourcing-kontrakter - bliver erstattet af løsninger baseret på kunstig intelligens.

Men faldet i den mere traditionelle del af forretningen bliver altså ikke tilstrækkeligt opvejet af salget af nye, smarte teknologier.

For at køre videre trods underskuddene, har IBM Danmark fået en kapitalforhøjelse på 491 mio. kr. fra moderselskabet.

IBM har i Danmark kørt med underskud næsten alle år siden 2004, med et overskud på seks mio. kr. i 2012 som en undtagelse.

De seneste ti regnskabsår har det samlede nettoresultat således været et underskud på 2,2 mia. kr. Antallet af medarbejdere er i samme periode faldet fra 4.740 til 1.761. En del af forklaringen her er også, at flere opgaver er flyttet til udlandet, gennem brugen af internationale datacentre og fjernbetjening af de danske datacentre.

IBM var i mange år Danmarks største it-selskab, men er nu blevet overhalet af KMD, både på omsætning og på antal medarbejdere.

IBM Danmark er en del af den internationale IBM-koncern, der har 380.000 medarbejdere i alt.

BRANCHENYT
Læs også