Serier

Erhvervsminister angriber overborgmester i kontroversiel skraldemandssag: »Der burde komme et folkeoprør«

Københavns Kommune går stik imod regeringens politik med et forslag om at flytte skraldeindsamlingen fra private til kommunale hænder.

Skraldekamp for milliarder
Erhvervsminister Brian Mikkelsen går ind i sagen om Amager Bakke med en bredside til Københavns Kommune. Foto: Thomas Lekfeldt

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) går til frontalangreb på overborgmester Frank Jensen (S) og hans politiske støtter i Københavns Kommune. Det sker, fordi overborgmesteren vil fyre private skraldemandsfirmaer og flytte byens affaldsindsamlig over på kommunale hænder i et forsøg på at undgå tab på det skandaleramte affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke.

»Der burde komme et folkeoprør mod et flertal på Københavns Borgerrepræsentation, der på den måde sløser med folks penge. Der burde være demonstrationstog til rådhuset,« siger Brian Mikkelsen.

Jeg er meget forarget. Det ser ud til, at man af politiske årsager misbruger skatteborgernes penge.

Brian Mikkelsen (K), erhvervsminister

Københavnernes planer med skraldemændene går stik imod regeringens dugfriske udspil om at tvinge kommunerne til at sende mindst 35 pct. af kommunernes opgaver i udbud. Udspillet, som blev fremlagt i sidste uge, skal sikre, at borgerne får løst opgaverne billigst muligt, og det ser Københavns Kommune ifølge erhvervsministeren stort på.

»Jeg er meget forarget. Det ser ud til, at man af politiske årsager misbruger skatteborgernes penge,« siger Brian Mikkelsen.

Problemer på Amager Bakke
  • I foråret 2016 konkluderede konsulenthuset PWC, at Københavns nye prestigebyggeri, affaldsforbrændingsanlægget Amager Bakke, styrede mod et tab på 1,9 mia. kr., fordi der ikke var affald nok til, at anlægget til 4 mia. kr. kunne løbe rundt.
  • I juni 2016 vedtog man en redningsplan mellem borgmestrene i de fem ejerkommuner: København, Frederiksberg, Dragør, Hvidovre og Taarnby.
  • Redningsplanen gik bl.a. ud på at importere ca. 100.000 ton affald om året. Men importen er begrænset af EU's regler om, at import kun må udgøre 20 pct. af selskabets økonomi.
  • Derfor gik redningsplanen samtidig på, at Københavns Kommune skulle flytte 45.000 ton husholdningsaffald fra Vestforbrænding i Glostrup til Amager Bakke, Samtidig skulle man forsøge at fusionere ARC (selskabet bag Amager Bakke) med et af naboforsyningsselskaberne CTR eller Hofor.
  • Planerne om at flytte affaldet og fusionere er mislykket, og derfor foreslår borgmestrene i de fem ejerkommuner nu, at lade ARC overtage affaldsindsamlingen i foreløbig København, Tårnby og Dragør.
  • Forslaget vil øge ARC's samlede økonomi, og derfor give mulighed for at øge importen af affalds og biomasse, hvilken kan øge indtjeningen.

Det er den kommunale affaldsvirksomhed Amager Ressourcecenter (ARC), der ifølge et nyt forslag fra fem borgmestre i hovedstaden skal indsamle københavnernes affald. Opgaven til mere end 250 mio. kr. om året bliver taget fra fire private selskaber, når deres kontrakter med kommunen udløber i perioden 2020-2022.

Kommunen har over de seneste seks år sparet omkring 100 mio. kr. på at konkurrenceudsætte affaldsindsamlingen og hyre private selskaber til opgaven. Når man nu vil have skraldemændene tilbage på kommunale hænder, skyldes det, at den opgave kan være med til at forhindre truende tab i ARC på grund af problemerne med Amager Bakke.

Udspil om flere udbud
  • Regeringen forsøger i forhandlinger med Kommunernes Landsforening at få kommunernes interesseorganisation til at acceptere at 35 pct. af alle kommunale opgaver skal i udbud i 2025.
  • I dag er der opsat et mål om, at 27,1 pct. af alle kommunale opgaver skal i udbud.
  • Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) står bag initiativet.
  • De støtter sig på en analyse fra Dansk Industri, der når frem til, at målet på de 35 pct. vil skabe årlige offentlige besparelser på omkring 2 mia. kr.

Brian Mikkelsen mener på ingen måde, at en fejlinvestering i Amager Bakke kan forsvare beslutningen om skraldemændene.

»Det er jo en absurd diskussion. I alle private virksomheder måtte man tage den slags ind som et tab,« siger Brian Mikkelsen.

Frank Jensen svarer ministeren igen i en mail:

»Jeg troede, at københavner-bashingen var slut. Det er for mig dybt useriøst, at ministeren retter så skarp en kritik mod København for en aftale, som hans egen partifælle og borgmester på Frederiksberg (Jørgen Glenthøj, red.) er en del af. Ministeren skulle hellere interessere sig for, at der nu ligger en holdbar plan, som stabiliserer ARCs økonomi,« skriver Frank Jensen og påpeger, at den konservative Frederiksberg Kommune selv har stået for affaldsindsamlingen i de seneste knap otte år.

Ifølge professor på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, illusterer sagen først og fremmest, at Amager Bakke volder rigtig store problemer for Københavns Kommune.

»Det kan virke barokt, at man hjemtager en opgave, som man har haft succes med at privatisere. Men det kan godt give mening at se de to sager i sammenhæng, hvis man vinder mere, end man taber,« siger Per Nikolaj Bukh.

Læs også