Erhverv

Tiger-kæden kæmper med dyk i salget hos gamle butikker

Flying Tiger Copenhagen vokser med nye butikker rundt om i verden, men et nyt regnskab viser, at selskabet i fjor fortsat tabte fart hos de eksisterede. Det kan svække prisen før et muligt salg eller en børsnotering af kæden.

Mette Maix blev i 2017 ny adm. direktør for Zebra A/S, der driver den internationale butikskæde Flying Tiger Copenhagen. Foto: Stine Bidstrup.

Oprydning i forretningen for at vende retur til det velkendte koncept koster millioner for den danske detailkæde Flying Tiger Copenhagen. Indtjeningen på bundlinjen er styrtdykket, og kædens salg i de eksisterende butikker faldt igen i 2017.

Et nyt regnskab for selskabet Zebra A/S, der står bag Flying Tiger Copenhagen og har kapitalfonden EQT som hovedaktionær, viser godt nok en vækst i omsætningen på 18 pct. til 5 mia. kr.

På linje med året før er væksten i 2017 udelukkende drevet af nyåbnede butikker rundt om i verden. Flying Tiger Copenhagen har nu 900 af dem på 30 markeder – 123 nye kom til i 2017.

Opbremsning i salget

Vækst i omsætningen i eksisterende butikker 2011-17 hos Flying Tiger Copenhagen:

  • 2011: 4,2 pct.
  • 2012: 1,6 pct.
  • 2013: 1,0 pct.
  • 2014: -1,0 pct.
  • 2015: 0,3 pct.
  • 2016: -6,4 pct.
  • 2017: -1,3 pct.

Kilde: Årsrapporter

Salget i kædens eksisterende butikker faldt i 2016 faktisk med 6,4 pct. For 2017 var dykket i det såkaldte like-for-like-salg mindre ifølge regnskabet. Men året gav alligevel et fald på 1,3 pct.

»Vi skal både have fokus på nye og eksisterende butikker. Heldigvis kan vi se, at salget i de eksisterende også vokser igen gennem de seneste tre kvartaler. Så vores nye strategi fra efteråret om refokusering på konceptet og en ambitiøs vækstplan begynder at virke,« mener adm. direktør Mette Maix.

Målt i driftsresultatet havde Flying Tiger Copenhagen faktisk en lille fremgang i forhold til året før. Til gengæld dykkede resultatet før skat betydeligt. Det nåede 26 mio. kr. i 2017 – hele 102 mio. kr. mindre end året før. Til sammenligning tjente selskabet i 2015 faktisk 291 mio. før skat.

Ledelsen i selskabet betegner resultatet som utilfredsstillende i årsrapporten, men understreger samtidig, at 2017 har været et ”transformationsår”.

»Vi har i den nye ledelse været i gang med en oprydning, og der er klart et stort potentiale for forbedring af bundlinjen. Vi kan se en væsentlig mere positiv udvikling i anden halvdel af 2017 og første kvartal af det nye år. Så vi er sikre på, at retningen atter er den rette,« mener Mette Maix.

Hun begyndte i august 2017 som chef for Zebra A/S og blev hentet til fra en post som koncernchef i mediehuset Berlingske Media. Hun udgør sammen med finansdirektør Carsten Fensholt, som også kom til i 2017, nu topledelsen i detailselskabet.

Mette Maix blev ansat i Flying Tiger som erstatning for den tidligere topchef, franskmanden Xavier Vidal. Han røg ud i begyndelsen af 2017. Detailkæden var ifølge bestyrelse og ejere gået i stå under den tidligere ledelse. Derfor blev der hyret en ny direktion, som også har sat et nyt hold i den samlede ledelse.

Ekstra omkostninger
  • I regnskabet for 2017 fremgår det i øvrigt, at Zebra A/S gennem året havde ekstraordinære omkostninger på 70 mio. kr.
  • 23 mio. af dem relaterer sig til ”etablering af et nyt management team ” i selskabet. Og dermed afregning med chefer, som ikke er del af det nye setup.
  • Desuden er der brugt 26 mio. på markedet i USA med især oprydning i butiksnetværket gennem lukninger.

Flying Tiger Copenhagen har som mål fortsat at ekspandere med mange nyåbninger – to-tre hver uge. Kæden har netop passeret nummer 900, og ambitionen er at nå over 1.000, når 2018 er omme.

»Vi har sat gang i en ambitiøs vækststrategi med fokus på ekspansion i USA i andet halvår af 2018. Jeg tror fuldt og fast på, at det bliver et markant bedre år end i fjor - drevet af vores væsentlige markeder,« siger Mette Maix.

Gennem en periode har der været forlydender om, at kapitalfonden EQT aktuelt overvejer et salg eller en mulig børsnotering af Flying Tiger Copenhagen. I den forbindelse skulle storbanken Morgan Stanley være hyret til at stå for netop en sådan proces.

Det er vigtigt over en længere periode at kunne se en sund og stabil forretning.

Otto Friedrichsen, aktiestrateg, Formuepleje.

Partner Morten Hummelmose i EQT vil ikke kommentere de spekulationer, og adm. direktør Mette Maix henviser til ejeren på spørgmål om en mulig salgsproces.

Aktiestrateg Otto Friedrichsen, Formuepleje, fastslår, at et positivt væksttal for de eksisterende butikker kan være afgørende for prisen i en børsnotering eller salgsproces af en detailkæde - frem for en negativ vækst i like-for-like-salget, som eksempelvis Flying Tiger Copenhagen har. Det uanset om et selskab på samme tid øger antallet af nye butikker år for år og vokser på den måde.

»Det er vigtigt over en længere periode at kunne se en sund og stabil forretning. Det gør man bedst gennem en vækst som er positiv - og med fremgang - i de eksisterende butikker,« vurderer Otto Friedrichsen, Formuepleje.

Zebra A/S 2017 2016
Omsætning 5.032 4.274
Ebitda – korrigeret 460 443
Ebit 89 187
Resultat før skat 26 128
Årsresultat 4 82
Læs også