Ambitiøs plan: Dine plastflasker skal snart bestå af mindst 50 pct. genbrug
Plastflasker i Danmark skal senest i 2025 indeholde mindst 50 pct. genbrug - det er dobbelt så meget som i dag.
De danske tapperier har lavet håndslag på, at alle nye plastflasker senest i 2025 skal bestå af 50 pct. genbrug. Eller dobbelt så meget som i dag.
I Danmark udgør plastflasker i dag 8 pct. af al plastemballage, men det repræsenterer alligevel 25 pct. af al genanvendt plast.
Lige som i dag skal alle brugte flasker samles ind, og de skal genanvendes på højeste niveau – nemlig til at fremstille nye fødevareemballager.
»I alt vil 17.000 ton plast i 2025 blive brugt til at fremstille nye fødevareemballager. Med andre ord vil 17.000 ton plast undgå at ende som affald,« siger Bryggeriforeningens direktør Niels Hald.
Hvis tapperierne lykkes med deres plan, vil mængden af genanvendt plast i danske plastflasker være øget med 6.000 ton per år. Planen blev offentliggjort mandag på Carlsbergs bryggeri i Fredericia.
Carlsberg har tidligere forpligtet sig selv til, at være blandt verdens bedste bryggerier, når det gælder bekæmpelse af forurening og ressourcespild i forbindelse med sin produktion.
»Bryggeriforeningens "Plastic Pledge" flugter fint med vores globale bæredygtighedsprogram, Together Towards Zero, hvor vi bl.a. skal være CO2 neutrale på vores bryggerier og reducere CO2 udledninger fra hele værdikæden med 30 pct.,« siger Anders Bering, der er vice president i corporate affairs hos Carlsberg Group og Carlsberg Danmark.
Initiativet bakkes op af blandt andre Dansk Naturfredningsforening.
»Plast i vores natur er til skade for vores dyreliv. Det er særdeles vigtigt, at meget mere af den plast, vi bruger, bliver genanvendt. Samtidig bør plastemballage være af en kvalitet, der gør det muligt at genanvende den til at indpakke nye fødevarer. Begge disse parametre er med i Bryggeriforeningens målsætning, og det glæder os at en del af fødevareindustrien nu går foran og viser vejen til en effektiv udnyttelse af noget, der engang blev betragtet som affald,« siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
I januar præsenterede Europa-Kommissionen sin strategi for plast. Kommissionen fastslår, at alt for megen plast ender som affald, frem for at blive indsamlet og genanvendt.
Kommissionens mål er derfor at gøre plasten cirkulær, således at plasten efter sin oprindelige anvendelse kan indgå som materiale til fremstilling af nye plastprodukter.
Europa-Kommissionen opfordrer blandt andet industrien til gennem frivillige tilsagn at øge mængden af genanvendt plast til fremstilling af nye plastprodukter fra i dag cirka 3 mio. ton til 10 mio. ton i 2025.