Erhverv

Købte Hjem-Is for 0 kr: Nu er de mangemillionærer

Da en gruppe danske iværksættere for et år siden solgte Hjem-Is, blev de forgyldt.

Hjem-Is var tidligere ejet af Nestlé, men blev i december 2013 solgt til Hjem-Is Danmark A/S, der samtidig fusionerede med Viking Is. I sommer fik selskabet igen ny ejer. Foto: Hjem-Is

De to danske iværksættere Frank Waller og Erik Thaysen gjorde deres livs handel, da de sammen med brødreparret Tom og Per Roth i 2013 købte det kendte isfirma Hjem-Is.

Det kostede nemlig ikke de fire forretningsmænd en krone at overtage isfirmaet og dets karakteristiske, klokkeringende lyseblå biler. Det afslører Frank Waller og Erik Thaysen over for JydskeVestkysten.

Samtidig fortæller makkerparret, at de tjente godt 45 mio. kr., da de for et år siden solgte Hjem-Is videre til selskabet Mejerigaarden, der står bag Premier Is.

Frank Waller og Erik Thaysen ejede 51 pct. af Hjem-Is, mens Tom og Per Roth ejede de resterende 49 pct.

Historien om Hjem-Is
  • Hjem-Is kom til Danmark i 1976. Bag firmaet stod den svenske iværksætter Eric Ericsson, der havde sat sig for at opfinde »den ubrudte frostkæde.«
  • Ericsson koblede en trailer med kummefryser efter sin bil, fyldte kummefryseren med is i hele kartoner og kørte så ud på de danske villaveje og ringede med klokken.
  • Isene blev revet væk, og efter noget tid blev Eric Ericssons kreative kummefryser-idé erstattet af de blå isbiler, vi kender i dag.
  • I 2002 blev Hjem-Is købt af fødevaregiganten Nestlé, der imidlertid valgte at afhænde selskabet i december 2013 til Hjem-Is Danmark A/S, der samtidig fusionerede med Viking-Is.
  • Nestlé solgte også sine Hjem-Is-aktiviteter i Norge, Sverige og Finland.
  • De fire ejere solgte i sommer forretningen til Mejerigaarden.

Hjem-Is, der kom til Danmark i 1976, var tidligere ejet af den schweiziske fødevarekoncern Nestlé. Men i 2013 valgte schweizerne at afhænde Hjem-Is, der samtidig fusionerede med Viking-Is.

Købsprisen var hemmelig, men nu afslører Frank Waller og Erik Thaysen altså, at den var et rundt nul.

»Vi overtog nogle forpligtelser, og der var nogle omkostninger i at lukke Viking-IS ned, men vi var i den heldige situation, at Nestlés schweiziske koncernchef ville ud af alle de selskaber, man ikke så nogen fremtid i,« siger Frank Waller til JydskeVestkysten.

Den nye ejer af Hjem-Is, Mejerigaarden, har imidlertid fået en svær begyndelse. En dårlig dansk sommer og omkostninger i forbindelse med overtagelsen betød, at Hjem-Is kørte ud af 2017 med et rekordunderskud på 10,2 mio. kr.

Underskuddet har ædt hele Hjem-Is' egenkapital, der nu er negativ med 1,7 mio. kr.

Hjem-Is har i dag 121 biler, som hvert år kører i omegnen af 28.000 ture rundt om i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også