TDC-ejere skal punge ud med milliarder for at undgå at blive kvast i 5G-kapløbet

De nye TDC-ejere vil satse alt på infrastruktur som fremtidens mobilnetværk, 5G. Men milliardregning for 5G-udrulningen kan blive så stor, at ejerne får svært ved at hente pengene hjem igen.

Mens uvisheden om fremtidens ledelse og strategi hersker i TDC, står de nye ejere over for massive milliardinvesteringer, hvis ikke TDC skal sættes af på perronen i 5G-kapløbet. Foto: Ole Hartmann Schmidt/TDC

TDC’s indtjening kan komme under voldsomt pres i de kommende år, hvis telekæmpens nye ejere fastholder planen om at satse stort på udrulning af teleinfrastruktur, vurderer flere eksperter.

Rundt om hjørnet lurer massive milliardinvesteringer i den næste generation af mobilnetværket, 5G, for de nye TDC-ejere, der samtidig vil udrulle fibernet i stor stil.

»5G kræver meget store investeringer i nye frekvenser, teknologi og telemaster. Vi snakker mange milliarder, fordi de skal købe flere frekvenser og bygge langt flere antenner. Det virker urealistisk, at TDC-ejerne også vil udrulle kostbart fibernet i stor stil. Det vil i hvert fald gå ud over TDC's afkast,« siger Michael Jensen, teleekspert hos konsulenthuset Netplan.

TDC's ledelseskrise

Den 14. maj meldte TDC-topchefen Pernille Erenbjerg ud, at hun vælger at stoppe som adm. dirketør i TDC. Årsagen er uenighed med de nye TDC-ejere om fremtidens vision for teleselskabet.

Hun bliver dog ved roret, indtil der er fundet en afløser – dog med en bagkant ved årets udgang.

Samtidig har de nye TDC-ejere, pensionskasserne PFA, PKA og ATP samt den australske investeringsbank Macquarie ikke formået at finde en formand til den nye TDC-bestyrelse.

Dermed opererer TDC både en med midlertidig topchef og bestyrelsesformand, mens ejerne jagter en permanent løsning til begge poster.

TDC mangler både en permanent bestyrelsesformand og en adm. direktør, efter at Pernille Erenbjerg sagde op. Derfor står TDC lige nu i stampe, mens Telenor og Telia er allerede langt med 5G i Norge, Sverige og Finland.

»TDC kan ikke være nummer to på 5G i Danmark, når TDC bryster sig af landets bedste mobilnetværk. Det kræver en klar og offensiv 5G-strategi at være bedst på 5G, men lige nu svæver strategien i uvished,« siger Peter Kurt Nielsen, teleanalytiker hos ABG Sundal Collier.

Men det er ikke kun ledelseskrisen, som tynger TDC på 5G-fronten. En anden hæmsko er, at forretningsmodellen for 5G er svær at gennemskue i Danmark, hvor mobilpriserne er ekstremt lave.

»Prispresset på det danske mobilmarked gør 5G-udrulningen mindre attraktiv for teleselskaberne på kort sigt. Så det er meget tvivlsomt, om TDC-ejerne vil kaste store milliardbeløb efter 5G, hvis ikke de kan se et sikkert afkast forude,« siger Peter Kurt Nielsen.

Hvad er 5G?

5G bliver femte generation af mobilnetværket. Hvor 4G-nettet kan trække 600 megabit enkelte steder i landet, kan 5G teknisk set trække 50.000 megabit – 50 gigabit. Til sammenligning er de hurtigste bredbånd i Danmark 1 gigabit.

De voldsomt høje hastigheder kræver dog meget høje frekvenssignaler, som ikke er tilgængelige endnu. Men TDC har senest testet 5G på 3.500 MHz-frekvensen, som bliver tilgængelig for teleselskaberne i 2019. Det gav et resultat på 1,9 gigabit.

Udsigterne til 5G i Danmark er lige nu 2020, mens Sverige forventer de første 5G-signaler i Stockholm i år.

5G bliver afgørende for selvkørende biler og internet of things, hvor maskiner kommunikerer med hinanden. F.eks. vil selvkørende biler kunne reagere omgående i trafikken, ligesom droner vil kunne fragte store genstande ved hjælp af 5G.


Til efteråret lurer første investeringsklump i milliardklassen for teleselskaberne, når staten afholder såkaldte frekvensauktioner, som tidligere er løbet op i 6 mia. kr. Frekvenserne er nødvendige for at kunne udbyde 5G i fremtiden. Derudover venter der milliardinvesteringer i nye telemaster og ny software og teknologi.

Konkurrenterne Telia og Telenor har en fordel ved at dele mobilnetværk i Danmark. Men før milliarderne skydes af sted, skal den gode forretning stå lysende klar, understreger Telia.

»Fællesnetværket med Telenor giver selvfølgelig stordriftsfordele. Men det er vigtigt at pointere, at de massive investeringer (i 5G, red.) stadig skal ses i lyset af, at det skal være en sund bæredygtig forretning,« siger CTO i Telia Danmark Henrik Kofod.

I Sverige forventer Telia at lancere det lynhurtige mobilnetværk i Stockholm i år. I Danmark er estimatet for 5G først 2020.

»5G i Danmark afhænger meget af milliardinvesteringer fra TDC, som er på en usikker kurs efter ejerskiftet. Det kan blive et problem for Danmarks ambition om at være førende på 5G,« siger Peter Kurt Nielsen.

TDC tester lige nu 5G-teknologien, men vil ikke udtale sig om investeringsbehovet eller strategien på grund af ejerskiftet.

Læs også