Erhverv

Millioner på vej fra Stein Baggers konkursbo

Det er snart to år siden, at der blev uddelt 300 mio. kr. til kreditorer fra IT Factorys konkursbo. Flere millioner står klar til uddeling, viser dokument.

Stein Bagger, der nu hedder Sten Hansen og her ses til højre, blev idømt syv års fængsel for sit bedrageri i IT Factory. Foto: Jonas Olufson

Flere millioner fra konkursboet efter Stein Baggers fupfabrik IT Factory venter på at blive uddelt.

Helt konkret er der en likvid beholdning på 26 mio. kr. i konkursboet, som mangler at blive udbetalt til kreditorerne.

Det viser en ny redegørelse i IT Factorys konkursbo, som Finans har fået aktindsigt i.

»Vi har én planlagt retssag tilbage (en fordringsprøvelsessag mod Skatteministeriet i Østre Landsret, red.), og når den er afsluttet i begyndelsen af 2019, kan vi gøre boet op og udbetale de resterende aktiver,« siger Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der er kurator i IT Factorys konkursbo.

Skatteministeriet vandt i foråret fordringsprøvelsessagen i byretten, hvorefter Boris Frederiksen ankede sagen til landsretten.

I august 2017 valgte Sø- og Handelsretten at dømme IT Factorys konkursbo til at betale 30 mio. kr. til it-firmaet Atea i en anden fordringsprøvelsessag.

Fordringsprøvelse
  • Kreditorer, der har krav mod en konkursramt skyldner, skal sende et brev med opgørelse af kravet til kurator. Det kaldes at anmelde sin fordring
  • Kurator vurderer derefter de anmeldte krav
  • Hvis kreditor og kurator ikke bliver enige om kravet, kan kreditor anlægge retssag mod boet

Kuratoren har ud over de 26 mio. kr. til almindelige kreditorer også reserveret 21 mio. kr. til Skatteministeriet, hvis retssagen falder ud til ministeriets fordel.

For godt et år siden kunne Finans afsløre, at der var blevet udbetalt 300 mio. kr. til kreditorerne i IT Factorys konkursbo i efteråret 2016.

Det skete, efter der i april 2016 blev indgået forlig i konkursboet, da revisionsfirmaet CJ Partnership betalte 333 mio. kr. til resterne af IT Factory.

Dermed havde en lang række privatpersoner og virksomheder udsigt til en kompensation for de penge, IT Factory skyldte dem på baggrund af det store bedragerinummer, Stein Bagger havde orkestreret op til IT Factorys konkurs i december 2008.

Stein Bagger har i øvrigt siden skiftet navn til Sten Hansen.

IT Factory-skandalen
  • IT Factory var én af de hurtigst voksende danske virksomheder i årene op til finanskrisen. Men i slutningen af 2008 kollapsede det hele dog, da det kom frem, at selskabets vækst var bygget op omkring en leasingkarrusel, Stein Bagger stod bag
  • Afsløringerne fik Stein Bagger til at forsvinde under en forretningsrejse til Dubai, og senere meldte han sig selv på en politistation i amerikanske Los Angeles
  • I 2009 blev han idømt syv års fængsel, og siden sin løsladelse har han gået under navnet Sten Hansen.
  • Efter IT Factorys konkurs kom det frem, at der manglede 200 mio. kr. i selskabet, og disse penge er endnu ikke blevet fundet
  • I april 2016 blev der indgået forlig i konkursboet efter IT Factory, da revisionsfirmaet CJ Partnership betalte 333 mio. kr. til resterne af det skandaleramte it-selskab

For nylig kom det frem i BT, at Boris Frederiksen uden held har forsøgt at vidnestævne svenskerne Carl Freer, Ericka Freer og Mikael Ljungman i USA.

Vidnestævningen kom som følge af et nyt spor om, hvad der kan være blevet af nogle af de 200 mio. kr., som kuratoren mangler at finde i IT Factorys konkursbo.

»Vi må se, hvad det fører med sig,« lyder det fåmælt fra Boris Frederiksen i forhold til vidnestævningerne i USA.

De nuværende undersøgelser, der kan føje nye aktiver til konkursboet, forventes afsluttet i 2018.

IT Factory var én af de hurtigst voksende danske virksomheder i årene op til finanskrisen. Men i slutningen af 2008 kollapsede det hele dog, da det kom frem, at selskabets vækst var bygget op omkring en leasingkarrusel, Stein Bagger stod bag.

Afsløringerne fik Stein Bagger til at forsvinde under en forretningsrejse til Dubai, og senere meldte han sig selv på en politistation i amerikanske Los Angeles.

I 2009 blev han idømt syv års fængsel, og siden sin løsladelse har han gået under navnet Sten Hansen.

Efter IT Factorys konkurs kom det frem, at der manglede 200 mio. kr. i selskabet, og disse penge er endnu ikke blevet fundet.

Læs også