Erhverv

Sygdom koster dansk kæmpefarm 50 mio. kr.

Alvorlige sygdomsudbud har kostet dyrt for Scandinavian Farms, der har opbygget en gigantisk svinefarm i Kina.

Det danskejede gigantlandbrug Scandinavian Farms har det seneste år tabt omkring 50 mio. kr. som følge af sygdomsudbrud i selskabets stalde i Kina.
Foto: Charlotte de la Fuente

Det danskejede megalandbrug Scandinavian Farms har det seneste år været hårdt ramt af sygdomsudbrud, som har kostet selskabet omkring 50 mio. kr.

Scandinavian Farms har på bare syv år opbygget en gigantisk svinefarm på Kina østkyst. Farmen er fortsat under udvidelse, men har en aktuel kapacitet på 350.000 slagtesvin om året.

Hovedaktionæren i Scandinavian Farms er selskabet Scandinavian Farms Invest, der ejer 72 pct. af aktierne. Selskabet leverede et rekordresultat på 80 mio. kr. i 2016, men har netop offentliggjort et 2017-regnskab, hvor bundlinjen er faldet til 49 mio. kr. før skat.

»Tilbagegangen skyldes primært, at farmen i Kina blev ramt af et meget alvorligt udbrud af sygdommen PRRS i svinestaldene. Det tog fem måneder at nedkæmpe udbruddet, og det har kostet os et tab i niveauet 50 mio. kr.,« fortæller Henrik Hougaard, der er bestyrelsesformand for Scandinavian Farms Invest.

Henrik Hougaard er også formand for landbrugskoncernen FirstFarms, der driver landbrug i Østeuropa. Hougaard, som for nylig solgte familiefirmaet Skiold til en kapitalfond, ejer 20 - 25 pct. af Scandinavian Farms Invest. Blandt de øvrige storaktionærer er Hans Otto Ewers og Claus Ewers fra den sønderjyske korn- og foderstofforretning Brødr. Ewers.

Henrik Hougaard fortæller, at der er store planer om at udvide svinefarmen i Kina.

»Der er i dag 12.500 søer på farmen, men vi har søgt om miljøgodkendelse til at udvide til omkring 22.000 søer. Dermed vil produktionen vokse til omkring 600.000 slagtesvin. Samlet set er der tale om en investering på 348 mio. kr.,« oplyser Henrik Hougaard.

Selv om sygdomsudbruddet i svinestaldene nu er under kontrol, venter Scandinavian Farms Invest i 2018 et resultat på niveau med 2017. Det skyldes, at de kinesiske svinepriser i årets første måneder har været usædvanligt lave. Nu er de dog steget til et mere fornuftigt niveau, fortæller Henrik Hougaard.

BRANCHENYT
Læs også