Serier

Amager Bakke-byggeri udløser spektakulært milliardsøgsmål i USA

Esbjerg-virksomheden B&W Vølunds amerikanske moderselskab er sagsøgt for at holde problemerne på det nybyggede affaldsanlæg Amager Bakke skjult for investorerne.

Skraldekamp for milliarder
Esbjerg-virksomheden B&W Vølund har enorme problemer med at levere kerneteknologien til Amager Bakke. Foto: Jens Dresling

Københavns skandaleramte affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke kommer nu til at spille en afgørende rolle i to amerikanske retssager, hvor der er milliarder af kroner på spil. Det viser nye amerikanske retsdokumenter.

Det er en stor gruppe af investorer, der har sagsøgt det amerikanske selskab Babcock & Wilcox Enterprises, som via det danske datterselskab B&W Vølund i Esbjerg har leveret kerneteknologien til Amager Bakke. Men det, der i sin tid blev udråbt som en drømmeordre til 1 mia. kr. for Esbjerg-virksomheden, har siden udviklet sig til et mareridt for hele den amerikanskejede koncern.

Sagen om Amager Bakke
  • Amager Bakke er et nyt affaldsforbrændingsanlæg. Det ejes af Amager Ressourcecenter (ARC), der er et fælleskommunalt selskab med Københavns, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommuner som ejere.
  • De fem kommuner besluttede i september 2012 at bygge Amager Bakke, der producerer el og varme på basis af afbrænding af affald.
  • Amager Bakke er tegnet af Bjarke Ingels. Anlæggets tag kommer til at fungere som skibakke med kunstsne og nedløb fra en højde på 85 meter.
  • På grund af faldende affaldsmængder og lave elpriser er anlægget kommet i økonomiske problemer. Borgmestrene i de fem ejerkommuner har i flere omgange lanceret redningsplaner for anlægget. Bl.a. har man tilladt import af affald, og senest har man foreslået at flytte affaldsindsamlingen fra private selskaber til ARC.
  • ARC har undervejs haft store problemer med hovedleverandøren B&W Vølund, som har begået en lang række tekniske fejl.
  • Anlægget er næsten to år forsinket. Det kører nu i en testfase, og ventes at være helt færdig i sommeren 2018.

B&W Vølund har begået stribevis af tekniske fejl på Amager Bakke, der er næsten to år forsinket. Skandalen har kostet 250 danske medarbejdere jobbet, den tidligere danske topchef John Veje Olesen er blevet fyret, og koncernen har meldt om store trecifrede milliontab alene på grund af det kiksede prestigeprojekt i København.

Nu beskylder en række investorer selskabet og dets tidligere amerikanske topledelse for at have hemmeligholdt oplysningerne om, hvor alvorlig situationen var på Amager Bakke. Investorerne kræver erstatning for deres aktietab, som løber op i flere milliarder kroner.

Ifølge investorerne var det først i august sidste år, at selskabet fremlagde hele sandheden om det danske katastrofeprojekt. Det skete i forbindelse med et kvartalsregnskab, der fik aktiekursen til at falde med 72 pct.

Siden august sidste år har koncernen leveret et samlet underskud på 3,1 mia. kr. Det er uklart, hvor stor en del af tabet, der knytter sig til Amager Bakke, men ifølge investorernes søgsmål var det Amager Bakke, der startede en lavine af problemer, bl.a. fordi man ødelagde en række andre store projekter, da man sendte alle sine bedste folk til Amager for at rette op på problemerne der.

Babcock & Wilcox’ talsmand Ryan Cornell oplyser, at selskabet ikke ønsker at kommentere sagen.

På Amager Bakke lægger bestyrelsesformand Lars Weiss ikke skjul på, at det har været en prøvelse at samarbejde med B&W Vølund, og det kommunale affaldsselskab har selv rettet et stort millionkrav mod selskabet. Weiss tager de amerikanske sager til efterretning og håber ikke, at de resulterer i nye problemer for de fem ejerkommuner bag Amager Bakke.

»Det er ikke rart at have en leverandør, som er økonomisk udfordret. Vi har haft store problemer undervejs, men heldigvis kan vi glæde os over, at vi meget snart står med et helt færdigt anlæg,« siger Lars Weiss.

I USA er der afsat 15 retsdage til sagen, der først forventes at skulle køre ved retten i North Carolina i 2020.

Læs også