Erhverv

Værste tørke siden 1992 kan udløse milliardtab i landbruget - katastrofehøst rykker nærmere

Tørkeskaderne i de danske kornmarker vokser dag for dag. Mere og mere tyder på, at det bliver en katastrofehøst for landbruget. Måske endnu værre end i 1992.

Artiklens øverste billede
Kornet visner væk på markerne hos Peter Koustrup og tusindvis af andre danske landmænd. Tørken er lige nu endnu værre end den, der ramte landbruget i 1992. Foto: Tanja Carstens Lund

»Hveden visner, og vårbyggen ser også virkelig ynkelig ud. Det er godt nok træls at stå og se ud over markerne, så jeg prøver at lade være med at gå derud,« fortæller landmand Peter Koustrup, der har en bedrift med 160 hektar og svineproduktion på Djursland.

Han er en af de mange tusinde danske landmænd, som lige nu er ramt af den værste tørke siden 1992. Tørken vil efter alt at dømme koste landmændene et milliardtab, hvilket kan blive kritisk for de bedrifter, der i forvejen er økonomisk pressede.

»Jeg har heldigvis drevet gården her siden 1980, så det går nok. Det er værre for de unge, men det kommer da også til at koste på min bundlinje,« erkender Peter Koustrup.

Han vurderer, at 110-120 hektar på gården nær Tirstrup nu er tørkeskadet efter en måned uden regn.

Kornet er tyndt og ved at visne på markerne hos landmand Peter Koustrup. Foto: Tanja Carstens Lund

Peter Koustrup producerer årligt 9.000 slagtesvin og indkøber altid ekstra foder ud over det korn, han selv avler. På grund af tørken bliver det i år nødvendigt at indkøbe ekstraordinært meget foderkorn, og det kan blive dyrt, fordi tørken ventes at sende priserne i vejret. Samme fælde kan klappe sammen om tusindvis af andre danske svine- og mælkeproducenter.

»Der er tørke i hele Østersø-regionen samt Rusland og Ukraine. Derfor vil kornpriserne formentlig stige. De danske svine- og mælkeproducenter får altså en dobbelt lussing: Deres egen høst bliver dårlig, hvilket tvinger dem til at købe ekstra store mængder på et marked, hvor priserne er høje,« påpeger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Den danske høst var stor i 2017, men Palle Jakobsen vurderer, at 2018-høsten lige nu tegner til at blive 25 pct. mindre.

»25 pct. er væk allerede nu - det er helt sikkert. Det skyldes ikke kun tørken, men også, at vejret i efteråret 2017 var så elendigt, at mange landmænd måtte opgive at så vintersæd. De har i stedet sået vårsæd, som giver markant lavere udbytter. På toppen af det kommer nu tørken,« siger Palle Jakobsen.

Nye opgørelser fra Landbrugsstyrelsen viser, at arealet med vårkorn i år er øget 34 pct. til 888.000 hektar, så det nu er langt større end arealet med vinterkorn. Det er meget usædvanligt og meget uheldigt.

For vårkorn giver ikke alene markant lavere udbytter. Vårkorn er også langt mere sårbart og får hurtigere skader under en tørke.

»Det er meget uheldigt, at vi står med et ekstraordinært stort areal med sårbart vårkorn netop i år, hvor vi rammes af den værste tørke i mange år. Lige nu forværres tørkeskaderne dag for dag. En periode med store mængder regn - 25-30 mm i døgnet - kan standse forværringen, men ikke rette op på de betydelige skader, der er sket,« siger Troels Toft, sektordirektør på landbrugets rådgivningscenter, Seges.

I 1992 var Danmark også ramt af en voldsom tørke, der reducerede kornhøsten med 21 pct. svarende til et fald på 1,8 mio. tons. Den aktuelle tørke er imidlertid begyndt to-tre uger tidligere, og derfor er tørkeskaderne lige nu endnu værre end på samme tidspunkt i 1992. Tilmed er en tidlig tørke altid værre end en sen, fordi kornet blomstrer og kernerne dannes i maj og begyndelsen af juni.

»Det gamle ordsprog »majkulde giver lader fulde« er fuldstændig korrekt, men i år har vi haft det stik modsatte - nemlig hedebølge og tørke i maj,« siger Troels Toft.

Hvis tørken som i 1992 reducerer høsten med knap 2 mio. tons, udraderer det værdier for 2-3 mia. kr. afhængig af priserne. Derudover kommer en enorm ukendt regning som følge, at landmændene skal indkøbe ekstra foderkorn, grovfoder og halm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.