Erhverv

Undersøgelse afslører snyd med hver 10. pakke kaffe

100 pct. arabica står der på emballagen, men kan man stole på det? Kaffe er som olivenolie, honning og krydderier oplagt til fødevaresvindel, siger Fødevarestyrelsen.

Kaffebønner er ikke bare kaffebønner. Nogle er billige. Andre er dyre. Det gør kaffe til et oplagt mål for fødevaresvindel, mener Fødevarestyrelsen. Arkivfoto: Thomas Borberg

Danskerne er et af verdens mest kaffedrikkende folk, men kan vi nu også være sikre på, at den kaffe, vi drikker, er den, som vi har betalt for.

Næh, i hvert fald ikke, hvis man skal tro en britisk undersøgelse, som afslører snyd med kaffebønnerne.

I hver 10. pakke kaffe, som ifølge emballagen indeholder 100 pct. arabica-kaffe, blev der fundet spor af robusta, som er billigere og smager mere bittert.

Det ligger meget fjernt fra min opfattelse af, hvad der foregår i vores branche.

Henrik Frellsen, formand for Brancheforeningen for Kaffe og Te

Undersøgelsen er foretaget af forskere på Quadram Institute i Norwich. Her indkøbte man 60 pakker kaffe i en række lande og testede dem med en ny metode, som kan afsløre robusta-bønner i koncentrationer ned til 1 pct. I flere pakker var der langt mere robusta end det. I en pakke købt i USA var en tredjedel af indholdet robusta, selv om der stod 100 pct. arabica på emballagen.

I Fødevarestyrelsen er undersøgelsen blevet modtaget med interesse, og man overvejer nu, om kaffe skal være en del af efterårets danske bidrag til Operation Opson, hvor myndigheder i 60-70 lande bekæmper fødevaresvindel.

»Vi lader os inspirere, når vi hører, at den er gal på et område. Kaffe er oplagt til svindel, fordi man kan blande billige bønner i dyre bønner og optimere profitten,« siger Michael Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens rejsehold.

Kaffe
  • Danmark er en af de mest kaffedrikkende nationer i verden.
  • Hver indbygger drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen – mænd drikker lidt mere end kvinder.
  • Forbruget har været konstant for mænd de seneste år, mens forbruget for kvinder er let faldende. 86 pct. af alle mænd og 76 pct. af alle kvinder drikker kaffe, og det er de 45-64-årige med grundskoleuddannelse som eneste uddannelse, der drikker mest kaffe.
Kilde: Kaffeinfo.dk

Tidligere har Fødevarestyrelsen tjekket olivenolie og honning og senest oregano, hvor det viste sig, at der var blandet olivenblade i flere af produkterne.

»Vores erfaring er, at når man kan putte noget billigt i noget dyrt for at tjene nogle ekstra penge, er der en risiko for, at det sker,« siger han.

De fleste danskere kan bedst lide arabica-kaffe, som udgør 70-75 pct. af markedet i Danmark. Robusta-bønner kan fås til halv pris og udgør 25-30 pct. af markedet.

Ingen kender omfanget

I Danmark er der ikke lavet lignende undersøgelser. Fødevarestyrelsen lavede sin hidtil eneste kontrol af kaffe, da 16 pakker kaffe i 2014 blev analyseret, uden at man fandt tegn på snyd. Men Kristian Holst Laursen, adjunkt ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, vil ikke være overrasket, hvis konklusionen i den britiske undersøgelse også passer på Danmark.

»Ingen kender omfanget af det, men kaffe er noget, som der er blevet snydt med i lang tid. Det nye er, at englænderne nu har udviklet en meget følsom metode til at afsløre svindlen,« siger han.

Metoden er baseret på NMR, Nuclear Magnetic Resonance (kernemagnetisk resonans). Den gør det muligt hurtigt at finde den kemiske forbindelse, der findes i robusta-bønnen – selv i meget lave koncentrationer.

»Der er i dag en analytisk vej til at afsløre mange forskellige former for fødevaresvindel, f.eks. om honningen er ægte eller fortyndet med sukker eller sirup, om lasagnen indeholder hestekød, eller om olien er ekstra jomfruolivenolie eller en billigere olie,« siger Kristian Holst Laursen, der flere gange er blevet overrasket over, hvor omfattende fødevaresvindel har vist sig at være.

Han har erfaret, at når man leder efter fødevaresvindel, finder man det ofte, og at det er tilfældet inden for mange forskellige fødevaregrupper.

»Kaffe er desværre velegnet til svindel. Det bliver produceret i fjerne lande, og det er populært at drikke eksotisk højkvalitetskaffe, som desuden gerne må være økologisk og fairtrade. Der er derfor rig mulighed for at snyde for at øge den økonomiske gevinst,« siger han.

Let at smage forskel

I den danske kaffebranche afviser man, at der bliver fusket med bønnerne.

»Det ligger meget fjernt fra min opfattelse af, hvad der foregår i vores branche. Rent smagsmæssigt er der så stor forskel på robusta og arabica, at ingen, der er vant til at smage på kaffe, vil være i tvivl,« siger Henrik Frellsen, formand for Brancheforeningen for Kaffe og Te.

»Jeg har svært ved helt skråsikkert at sige, at det overhovedet ikke kan forekomme i Danmark, men jeg har stor tiltro til mine kolleger og konkurrenter. Det ville være ligesom at blive taget for doping i cykelsport. Man ville blive knaldet på det og være færdig i branchen.«

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også