Erhverv

Ballade i stort dansk rederi: Fiskeskipper blev 450 mio. kr. rigere

Ole Nattestad troede, at han skulle overtage rederiet Ruth fra milliardæren Gullak Madsen. Sådan gik det ikke.

Milliardæren Gullak Madsen købte i foråret 2017 sin mangeårige partner, Ole Nattestad, ud af Rederiet Ruth. Foto: Gorm Olesen.

En opsigtsvækkende strid i et Danmarks største rederier har gjort den ukendte fiskeskipper Ole Nattestad næsten en halv mia. kr. rigere.

I foråret 2017 blev Ole Nattestad købt ud af Rederiet Ruth, som han og milliardær-stifteren Gullak Arngrimsson Madsen hver ejede halvdelen af. Det skete efter intern ballade om et generationsskifte.

Salget af aktierne betød, at Ole Nattestad i 2017 tjente lidt over 450 mio. kr. Det afslører et nyt regnskab fra hans private selskab Sjey ApS.

Fiskeskipperen fra Hirtshals er nu god for over 600 mio. kr., hvoraf størstedelen er placeret i værdipapirer.

Rederiet Ruth, der sidder på godt hver 10. danske fiskekvote, er nu ejet ene og alene af stifter Gullak Arngrimsson Madsen. Han kom til Danmark fra Færøerne i 1988, hvor han købte en forholdsvis lille fiskerbåd og etablerede rederiet.

I 2006 købte Ole Nattestad og en anden yngre fiskeskipper sig ind i selskabet. Planen var angiveligt, at de yngre skippere med årene skulle overtage rederiet fra den nu mere end 70 år gamle Gullak Madsen.

Sådan gik det imidlertid ikke.

Først blev den ene skipper købt ud af Gullak Madsen. Dernæst, i 2015, afviste stifteren, at et generationsskifte til Ole Nattestad kunne komme på tale. Kort tid efter blev Ole Nattestad opsagt som skipper.

Balladen er foregået uden for offentlighedens søgelys. Men et regnskab fra rederiet Ruth afslører, at der i 2016 blev indledt en undersøgelse af sagen. Det skete i henhold til selskabslovens § 150, der giver en kapitalejer - i dette tilfælde Ole Nattestad - mulighed for at få gransket forhold vedrørende selskabets forvaltning.

»Granskningen blev udført af en ekstern konsulentvirksomhed. I forbindelse med overdragelse af aktier i selskabet i foråret 2017 bortfaldt kravet om granskningen,« fremgår det af regnskabet.

Hvor meget Gullak Madsen helt præcist betalte for Ole Nattestads ejerandel fremgår ikke. Men fiskeskipperen fra Hirtshals landede altså i 2017 et overskud på 453 mio. kr.

Året før var det på 53 mio. kr.

Selvom kravet om en granskning af striden mellem Gullak Madsen og Ole Nattestad bortfaldt, da Nattestad solgte sine aktier, valgte ledelsen i Rederiet Ruth at få færdiggjort undersøgelsen.

»Granskningsrapporten indeholder hverken kritik af selskabets ledelse eller af andre forhold,« skriver ledelsen i regnskabet fra Rederiet Ruth.

BRANCHENYT
Læs også