Banken holder Jensens Bøfhus i live i 18 måneder
Jensens Bøfhus skal overholde en række krav for at beholde bankens nåde. På ét punkt er bøfkæden allerede bagud.
Danmarks mest kendte restaurantkæde, Jensens Bøfhus, lever for lånte penge, og afstanden til afgrunden er ikke særligt stor.
Fredag aften kunne bøfkæden fortælle, at den kom ud af 2017 med et rekordstort underskud på 163 mio. kr. før skat. Nu viser det regnskab, som Jensens Bøfhus netop har sendt på gaden, at bøfkædens hovedbank, SEB, holder liv i kæden indtil udgangen af 2019. Herefter skal den genforhandles.
Men aftalen er baseret på en række forudsætninger og såkaldte covenants. Det er krav, som Jensens Bøfhus skal opfylde - ellers kan SEB kræve sit lån på næsten 160 mio. kr. indfriet. Penge, som Jensens Bøfhus ikke har.
Manden bag genopretningen af Jensens Bøfhus, bestyrelsesformand Torben Frigaard Rasmussen, fortalte fredag til Fyens Stiftstidende, at han er optimist. Men afstanden mellem succes og fiasko for Jensens Bøfhus er faretruende lille, afslører det nye regnskab.
For at kunne overholde sine låneaftaler er der nemlig kun plads til meget lidt modvind, skriver ledelsen i regnskabet. Og for årets første fire måneder er Jensens Bøfhus allerede bagud på budgettet, hvad angår driftsresultatet.
Det skyldes en forsinkelse i nedlukningen af tabsgivende restauranter og frasalg af aktiver.
»Det er væsentligt, at de budgetterede tidspunkter for omstrukturering og frasalg kan realiseres, idet der i de vurderede likviditets-scenarier kun er plads til begrænsede yderligere negative afvigelser og forskydninger. Det er dog ledelsens vurdering, at man for hele 2018 vil kunne overholde de i låneaftalerne aftalte nye covenants,« lyder det i regnskabet.
Jensens Bøfhus, der i sin tid blev stiftet af Palle Skov Jensen, skylder cirka 200 mio. kr. til kreditinstitutter. Og da egenkapitalen i bøfkæden nu er negativ med over 150 mio. kr., står og falder dens overlevelse med, at kreditinstitutterne er villige til at finansiere kæden indtil bedre tider.
For nyligt valgte en gruppe fynske forretningsfolk at skyde millioner i Jensens Bøfhus. Det skete, efter at stifter Palle Skov Jensen forgæves havde forsøgt at sælge sit livsværk.
Siden har ejerne sat gang i en kæmpe oprydning, som bl.a. betyder, at der skal lukkes restauranter og sælges ud af en lang række af bøfkædens aktiver, heriblandt kunst og ejendomme. Problemet er, at mange af aktiverne ikke har kunnet sælges til de beløb, som de var opført til.
Derfor har Jensens Bøfhus måttet lave store millionnedskrivninger.
Rekordunderskuddet i 2017 var femte år i træk, at Jensens Bøfhus tabte penge. Det samlede tab i perioden løber op i næsten 300 mio. kr.
Formand Torben Frigaard Rasmussen er overbevist om, at Jensens Bøfhus igen vil give overskud - men først i 2019. I mellemtiden er presset på den tabsramte bøfkæde stort.
»Med udgangspunkt i budgettet for 2018 og seneste forecast er fortsat salg af aktiver afgørende for yderligere nedbringelse af gælden samt styrkelse af likviditeten,« fremgår det af regnskabet.
Jensens Bøfhus har 24 restauranter i Danmark samt restauranter i Sverige og Norge.