Erhverv
0

Danmarks største brændeovnsfirma brænder millioner af

Egenkapitalen er halveret i Morsø Jernstøberi, der taber millioner for andet år i træk.

Foto: PR

Det er over 100 år siden, at Morsø Jernstøberi leverede sin første brændeovn til kongehuset. Men i 2017 var der ikke meget ”konge” over de finansielle resultater.

Danmarks største producent af brændeovne tabte 21,5 mio. kr. efter skat, og det har ført til en halvering af egenkapitalen i det nordjyske erhvervsklenodie. Det er andet år i streg, at Morsø Jernstøberi kommer ud med et tocifret millionunderskud.

Om Morsø Jernstøberi
  • Morsø Jernstøberi blev etableret i 1853 af N. A. Christensen.
  • I de første år blev der fremstillet staldvinduer, gravkors samt potter og pander til komfurer.
  • I slutningen af 1800-tallet blev produktionen udvidet med kakkelovne og komfurer.
  • Ovnene blev blandt andet brugt til opvarmning af de kongelige gemakker på Amalienborg, og selskabet fik af Christian X prædikatet Kongelig Hofleverandør.
  • Da centralvarmen i 1950'erne i stor stil erstattede kakkelovne, ændrede støberiet kurs og begyndte primært at producere brændeovne.
  • De seneste år har salget af brændeovne imidlertid været faldende, og derfor er selskabet gået tilbage til også at producere andre livsstilsprodukter.
  • Morsø Jernstøberi er i dag ejet af Ann Kersti Møller Wiesinger og Peter Anders Møller, og ved udgangen af sidste år havde selskabet lidt mere end 90 medarbejdere.
Kilde: Ritzau Finans

Morsø Jernstøberi har indset, at det er svært at tjene penge på brændeovne i en tid, hvor deres indvirkning på miljøet er til debat. Så sent som i november gentog adm. direktør Peter Normann Nielsen, hvad den forrige direktør, Erik Theill Christensen, havde sagt i 2016. Nemlig, at Morsø Jernstøberi blev nødt til at satse på mere og andet end brændeovne for at tjene penge.

Bl.a. har man lanceret gryder, potter og pander i solid støbejern - det, som det hele begyndte med i 1853 - men det tager tid at tjene investeringen i produktomlægningen hjem.

»På den korte bane koster det os penge, og vi kommer ikke ud af i år med et godt resultat. Det bliver nogenlunde på niveau med sidste år,« sagde Peter Normann Nielsen til Ritzau i november.

Her understregede han også, at omsætningen allerede var i bedring. Men selv om man havde kalkuleret med et underskud, blev det værre, end man havde regnet med.

»Resultatet for 2017 er påvirket af et vigende salg af brændeovne og investeringer i fremadrettede salgsaktiviteter (...) Som følge heraf er resultatet for 2017 noget lavere end planlagt for året,« lyder det i regnskabet.

I 2018 forventer man stigende omsætning og forbedret resultat.

Da Niels Andreas Christensen grundlagde Morsø Jernstøberi i 1853, bestod sortimentet af alt fra staldvinduer til potter og pander. Det var først efter århundredeskiftet, at man begyndte at levere kakkelovne til skoler, kirker og kongehus.

I dag er Morsø Jernstøberi en global designvirksomhed, der i årevis har afleveret det ene overskud efter det andet, og fra 2004 til 2015 tjente man 81 mio. kr. Men de seneste to år har gjort ondt, og egenkapitalen, der for få år siden var solid som støbejern med 60 mio. kr., er i dag dalet til 20 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også