Erhverv

Grænsebutikkerne kan ikke mærke de lavere afgifter

De tre største grænsebutikker fortæller, at de stadig har kunder i butikken.

DR har spurgt de tre største grænsebutikker, om de kan mærke afgiftslempelserne. Foto: Janus Engel

Der er ikke kommet færre kunder i grænsebutikkerne, efter regeringen har sænket afgifterne på en række varer i Danmark.

Det fortæller de tre største kæder, Fleggaard, Calle og Scandlines BorderShop, til DR.

Direktør i Fleggaard, Karsten Olsen, fortæller, at der er mere tralvt hos kæden i år, end der var sidste år.

Regeringen blev sammen med DF og Radikale i november sidste år enige om en grænsehandelspakke, der omfatter 65 afgiftsændringer. Afgifter på varer som nødder, alkoholsodavand og te er enten blev sænket eller er på vej til at blive afskaffet, ligesom en planlagt forhøjelse af afgifter på chokolade, kaffe, sukkervarer og vin ved nytår blev droppet.

Karsten Olsen fortæller til DR, at selvom regeringen har halveret afgiften på nødder, så har det ikke haft konsekvenser for Fleggaard, hvor man har set en omsætningsstigning af nødder på 10 pct., og salget af mandler er steget med 20 pct..

Kommunikationschef hos Scandlines BorderShop, Anette Ustrup Svendsen, fortæller også, at de sænkede afgifter ikke kommer til at kunne ses på bundlinjen hos kæden.

»Jeg tror, at folk tager de her ture, fordi de synes, det er hyggeligt. Når de fylder kurven med forskellige varer i vores butikker, så spiller det en mindre rolle, om der er en større eller mindre afgift på produkterne i Danmark,« siger hun til DR.

Finans har tidligere på ugen beskrevet, at der ifølge en ny redegørelse fra Skatteministeriet er sket en halvering af danskernes grænsehandel med varer som øl, slik og sodavand siden starten af nullerne.

Sidste år udgjorde grænsehandlen med såkaldte nydelsesmidler, der bl.a. omfatter øl, slik og sodavand, omkring 0,3 pct. af det samlede privatforbrug herhjemme.

Skatteministeriet udtalte ved samme lejlighed, at man forventer, at afgiftslempelserne de kommende år kommer til at bidrage til et yderligere fald i grænsehandlen, hvilket vil gavne butikker i Danmark.

I forbindelse med DR's rundspørge udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V), at det vil komme til at tage tid, før afgiftslempelserne slår igennem.

Læs også
Top job