Erhverv

Tysk busgigant taber stort på indtog i Danmark

Flixbus taber 52 mio. kr. i sit første regnskabsår. Opstarten og opkøb har været dyr, men det var som forventet, oplyser selskabet.

Flixbus forventer en omsætningsfremgang på op mod 100 pct. i 2018. PR-foto

Det har været kostbart for den tyske busgigant Flixbus at etablere sig i Danmark. I det danske datterselskabs første regnskabsår lyder underskuddet på 52 mio. kr. Det viser et nyt regnskab.

Ifølge Winnie Højer, landechef for Flixbus i Danmark, er underskuddet dog som forventet.

»Et underskud er forventeligt de første år, virksomheden går ind i et nyt land. I Tyskland var der break-even efter fire år, og i Benelux skete det efter to år. Vi er tilfredse med den stærke vækst, vi har oplevet i løbet af det første år, hvor antallet af passagerer er tredoblet, og vi har fået 15 buspartnere,« skriver hun i en mail til Finans.

Størst i Europa
  • Flixbus er er tysk selskab med hjemsted i München og Berlin.
  • Selskabet begyndte i 2013 og er nu størst i Europa med 1.400 rejsemål og 200.000 daglige afgange i 27 lande.
  • Selskabet samarbejder med lokale vognmænd og råder på den måde over mere end 1.500 busser med 5.000 lokale chauffører.
  • I Danmark har Flixbus hjemsted i Aarhus.

Flixbus, der ekspanderer kraftigt i store dele af Europa, købte busselskabet Rødbillet for at accelerere væksten i Danmark. Købesummen er afskrevet i regnskabet, og det er ifølge ledelsen en væsentlig årsag til underskuddet i regnskabet, der dækker perioden fra 17. august 2016 til 31. december 2017.

Flixbus offentliggør ikke sin omsætning i Danmark. Men i løbet af 2018 er det forventningen, at omsætningen stiger med mellem 70 og 100 pct.

»Denne forventning bygger på eksisterende planer om at åbne nye forbindelser og investere i øget kapacitet,« skriver Winnie Højer, der ikke vil afsløre målet for indtjeningens udvikling.

Hun forklarer, at Flixbus i løbet af sommeren vil løfte sløret for sine nye initiativer i Danmark.

Flixbus har for nylig øget antallet af afgange mellem København og Aarhus, ligesom virksomheden har åbnet en rute mellem den danske hovedstad og den franske ditto, Paris.

Derudover er Flixbus til stede i de danske byer Odense, Aalborg, Herning, Viborg, Thisted, Ølstykke, Helsingør og Hillerød.

Den tyske busgigant har et mål om at fragte tre mio. danskere om året.

Fjernbusrejser er blevet en populær transportform. Ifølge Trafikstyrelsen tager 1,5 millioner danskere bussen mellem det østlige og det vestlige af Danmark. Målet for Flixbus er 3 mio. rejsende i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også