Erhverv

Nu skal private kunne investere i højrisikable start-ups – med hjælp fra profferne

En ny platform for kapital til iværksættervirksomheder ser dagens lys til august. Her skal almindelige danskere lægge sig i slipstrømmen på kendte investorer og komme med i deres aftaler - på lige vilkår.

Fra venstre: Claus Zibrandtsen og Jan Ankjær Jensen fra Spring, samt investor og iværksætter Morten Strunge, der er en af de kendte profiler, som skal trække både start-ups og private investorer til. Foto: Stine Bidstrup

Sæt dine sparepenge eller din pension i en iværksættervirksomhed, som kan blive den næste milliardsucces. Men som også kan gå rabundus.

Spring, en ny platform for investeringer i start-ups, er ved at være klar til lancering. Tanken er, at Spring skal være den bro, der i dag mangler i Danmark mellem almindelige danskere med penge på kistebunden og start-ups, der skriger på kapital.

Bindeleddet skal være erfarne investorer, som udvælger cases og selv investerer. Derefter kan en flok af mindre investorer så koble sig på investeringen og mangedoble beløbet.

»Det er et matchmaking-univers, hvor passionerede investorer kan møde start-ups og investere i dem – men som også gør det muligt for alle danskere at være med-investorer. Vi ønsker at gøre det mere transparent og tilgængeligt at investere i start-ups,« siger Jan Ankjær Jensen, direktør med ansvar for forretningsudvikling i Spring, og med en baggrund som både iværksætter og investor.

Spring
  • Spring er stiftet af Claus Zibrandtsen (CEO), Jan Ankjær Jensen (COO) og bureauet Rethink i januar 2018, under det officielle navn inSpring Aps.
  • Den officielle start er til august, hvor en række start-ups og investorer vil blive præsenteret.
  • Ejet af inQvation, et projekt, der skal hjælpe iværksættere med blandt andet lokaler og faciliteter, som igen er ejet af Zibrandtsen-familien, hvor Claus Zibrandtsen er 2. generation.
  • Start-ups kan via Spring-platformen søge efter kapital fra de professionelle investorer og business angels, som vil være tilknyttet. Når en aftale om en investering er landet, bliver den åbnet op for mindre investorer, typisk private med lidt risikovillig kapital.
  • Et antal mindre investorer kan så i løbet af nogle uger gå med i aftalen, på samme vilkår som den professionelle lead-investor.
  • Rent juridisk formidler Spring kun kontakten mellem de forskellige parter, men er ikke part i aftalerne. Spring tager dog et gebyr på typisk fem procent af en investering.
  • Der er ikke et tilsvarende koncept i Danmark, men det er udbredt i udlandet.

Han fandt hurtigt sammen med Claus Zibrandtsen, der har tjent godt på salget af fiberselskabet Globalconnect, og Spring bliver nu drevet gennem Zibrandtsens firma InQvation, der blandt andet har åbnet et stort iværksætterhus i Høje Taastrup uden for København.

»Jeg har en idé om, at en masse danskere synes, at det her er sindssygt sjovt. Løvens Hule kører på det hotteste sendetidspunkt på tv. Nu kan en masse danskere tage Jesper Buchs briller på og selv gå ind som investorer,« siger Claus Zibrandtsen, der er adm. direktør i Spring.

Spring-platformen skal hjælpes i gang af kendte iværksætterprofiler, og foreløbig er Morten Strunge – kendt for Onfone og Mofibo – med på holdet.

»Jeg synes, det er et godt initiativ. Hvis du har en tech-startup, er der ikke så mange veje at gå for at få kapital. Der er business angels og venture-kapital. Nu er der et nyt ben, man kan gå til,« siger han.

Løvens Hule kører på det hotteste sendetidspunkt på tv nu. Nu kan en masse danskere tage Jesper Buchs briller på og selv gå ind som investor.

Claus Zibrandtsen, Spring

Det nye initiativ, som for alvor går i gang til august med præsentation af cases, man kan investere i, får også ros af Jesper Jarlbæk. Han er formand for Danban, en forening for danske business angels, som netop kunne være den slags engle-investorer, der på en platform som Spring kan forstærke en investering med kapital fra andre.

»Vi mangler risikovillig kapital til vækstlaget, så hvis englenes penge kan strækkes længere på den måde, er det godt. Som koncept er ideen rigtig god. Men der er også faldgruber, og det handler om at få forventningerne afstemt. Det er højrisikable investeringer,« siger han.

Læs også
Top job