Erhverv

For første gang i flere år: Butikker tror på øget salg

Opsvinget kan endelig mærkes i forretningerne. Næsten halvdelen af detailvirksomhederne venter at øge omsætningen.

Danskerne handler mere i butikkerne. Foto: Gunvald Bastian Buur. Foto: Sebastian Buur Gunvald

De danske butikker tror endelig på, at opsvinget vil få forbrugerne til at spendere flere penge i detailhandlen. For første gang i flere år er der et stort flertal af forretninger, som tror på øget omsætning i de kommende 12 måneder.

Hele 47 pct. af detailvirksomhederne tror, at deres salg vil være steget, når der er gået et år. Kun 18 pct. venter et fald.

»Vi skal flere år tilbage for at finde en tilsvarende optimisme,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, som står bag undersøgelsen.

Vi skal flere år tilbage for at finde en tilsvarende optimisme.

Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv,

Han fremhæver, at forbrugerne i de seneste år har reageret anderledes end normalt i opgangstider. Forbrugertilliden er høj, ledigheden er lav, og rådighedsbeløbet er blevet større. Alligevel har detailomsætningen i flere år været flad eller svagt stigende.

»Danskerne har ændret adfærd i forhold til tidligere. De bruger flere penge på oplevelser i form af restaurantbesøg og rejser. Når forbrugerne rejser mere, så køber de også flere varer med hjem fra andre lande,« konstaterer Henrik Hyltoft.

På det seneste har der dog endelig været noget at glæde sig over for detailfolket. I fjerde kvartal i 2017 steg detailomsætningen således med 3,3 pct. i forhold til samme periode i 2016. Disse tal nærer optimismen i butikkerne.

Der er dog stor forskel på, hvordan optimismen er fordelt. Kædebutikker ser meest positivt på udviklingen i det kommende år. Samme optimisme er der ikke hos de mindre selvstændige butiksindehavere i de mindre byer.

»Vi ser en tendens til, at handlen flytter til de større byer og de etablerede kæder. Det vil fortsætte,« siger Henrik Hyltoft.

Trods forventningerne om øget salg planlægger forretningerne ikke at ansætte flere medarbejdere eller investere i større stil.

Kun 17 pct. venter at ansætte flere, mens 14 pct. spår at have færre medarbejdere om et år.

»Virksomhederne kan godt omsætte mere med de samme medarbejdere. Samtidig flytter en del af handlen til online butikker, som behøver færre ansatte end de fysiske butikker,« siger Henrik Hyltoft.

Der er ca. 230.000 medarbejdere i detailsektoren.

Læs også
Top job