0

Kæmpe spekulationsbyggerier skyder op i København: »Det har vi ikke set i 10-15 år«

Ejendomsinvestorer skruer op for risikoen og igangsætter store kontorbyggerier uden at have lejere på hånden. Danske pensionskæmper siger fra.

Investeringerne i erhvervsejendomme vil næste år nå sit højeste niveau i fem år. Arkivfoto: Thomas Borberg

Ejendomsmarkedet er blevet så brandvarmt i hovedstaden, at flere investorer begynder at bygge store kontordomiciler uden at have fundet en lejer på forhånd. De såkaldte spekulationsbyggerier får de største danske pensionskasser til at spærre øjnene op.

»At så store spekulative erhvervsbyggerier sættes i gang uden nogen forhåndsudlejning, det har vi ikke set i 10-15 år. Og det er ikke noget, som vi er med på,« siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA, der netop har været med til at bremse et stort kontorbyggeri i Carlsberg Byen, indtil man har fundet en lejer.

Under finanskrisen løb mange investorer ind i store tab, fordi man skød millioner i kontorbyggerier, som efterfølgende stod tomme. Derfor er det med få undtagelser blevet kutymen, at man som minimum sikrer sig en lejer til en del af ejendommen, før man starter gravemaskinerne.

Men det forsigtighedshensyn har flere investorer på det seneste valgt at blæse på i København. Det gælder bl.a. entreprenørfirmaet Skanska, kapitalfonden Genesta og en håndfuld mindre danske pensionskasser.

Mest opsigtsvækkende er det, at den norske pensionskasse KLP begynder at bygge et kæmpe kontorkompleks på 65.000 kvadratmeter i Ørestad uden at have en eneste lejeaftale på plads.

»Nu gør vi det. Alle parametre er i hak med tro på en positiv erhvervsudvikling i København,« siger adm. direktør Søren Risager fra KLP Ejendomme.

Ifølge en analyse, som Byggefakta har lavet for Finans, vil investeringerne i erhvervsejendomme næste år nå sit højeste niveau i fem år. Det omfatter både byggerier med og uden underskrevne lejekontrakter.

»Det skyldes flere forhold. Dels ligger antallet af ledige erhvervslokaler i hovedstaden på et meget lavt niveau lige nu, og dels er der kommet godt gang i økonomien med høj beskæftigelse og vækst,« siger direktør Thomas Bejer Andersen fra Byggefakta.

I ATP er ejendomsdirektør Michael Nielsen tilfreds med den lave ledighed på kontorer i København, men han lægger klar afstand til nye spekulative kontorbyggerier.

»Der er nogle, som er klar til at tage en udlejningsrisiko på temmelig mange kvadratmeter. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om det er for spekulativt. Jeg kan bare konstatere, at vi ønsker at have en del af lejeindtægten på plads, før vi sætter nye kvadratmeter i søen,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også