Erhverv

PwC indleder togt mod advokatbranchen

PwC etablerer nyt forretningsområde, der skal tage markedsandele fra advokaterne. Dermed breder en international tendens sig til Danmark.

Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør for PWC, landets største revisionsselskab. Foto: PWC

Revisions- og rådgivningsvirksomheden PwC kaster sig over det lukrative marked for juridisk rådgivning og går dermed i direkte konkurrence med den danske advokatbranche.

I næste uge etablerer koncernen en ny selvstændig afdeling, PwC Legal, og PwC har til formålet gaflet den tidligere Accura-advokat, Henrik Kany, der de seneste år har stået for opbygningen af en tilsvarende afdeling hos en anden revisorgigant, EY.

Den nye afdeling skal bl.a. beskæftige sig med selskabsret, ansættelsesret, ejendomsret, virksomhedshandler og persondataregler.

»Der er mange advokatydelser, som er naturlige at sætte sammen med de ydelser, vi leverer, og så behøver kunderne kun at gå et sted hen,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør i PwC.

PwC vil ikke sætte tal på eller mål for, hvor stor afdelingen skal blive, men skridtet kan være tegn på, at en international udvikling er ved at indfinde sig i Danmark.

På verdensplan har verdens fire største revisionshuse, EY, PwC, KPMG og Deloitte - kendt som Big 4 - i adskillige år bygget egne advokatforretninger.

Legal-området er et strategisk fokusområde for PwC, og virksomheden kalder sig allerede i dag sig verdens største advokatnetværk med 2500 advokater i omkring 90 lande.

I Danmark forhindrer lovgivningen, at revisionsfirmaernes jurister kalder sig advokater, og advokater, der lader sig ansætte, må deponere bestallingen, selv om de laver præcis det samme.

I advokatfirmaet Bech-Bruun siger managing partner Simon Evers Karlsmose-Hjelmborg, at advokatbranchen allerede har mærket stigende konkurrence fra revisorerne, og han forventer, at den vil vokse yderligere.

»Revisorerne har holdt det lidt under radaren, og det er nyt, at de melder det så klart ud. Indtil videre har det ikke gjort ondt på os, fordi de ikke har ramt vores segment af betydning, men vi må forvente nye spillere på markedet, og det er noget, vi skal forholde os til.«

Også hos advokatfirmaet Kromann Reumert forventer managing partner Arne Møllin Ottesen, at udviklingen vil accelerere:

»Lige nu er der ikke rigtig noget at svare igen på, men vi tager bestemt en evt. kommende konkurrence fra Big 4 alvorligt, og vi har løbende fulgt den internationale udvikling på området for at kunne positionere os bedst muligt.«

Læs også
Top job