Erhverv

American Express vinder vigtig juridisk sejr

American Express har mandag vundet en vigtig sejr i den amerikanske højesteret.

Foto: AP/Steven Senne Foto: Steven Senne

Med stemmerne fem mod fire besluttede et flertal af dommerne i USA's øverste domstol, at butikker, der modtager betaling via American Express' kreditkort, ikke må tilbyde rabatter eller andre motiverende fordele til sine kunder for ikke at betale med American Express.

Det skriver The Wall Street Journal.

Det er et krav, American Express har stillet i sine samarbejdsaftaler med butikkerne, og det var den praksis, som en større håndfuld delstater og det amerikanske justitsministerium havde håbet på at få dømt ulovlig som indskrænkende for konkurrencen.

Hver gang en kunde køber noget i en forretning, skal forretningen også lægge et betalingsgebyr, hvis kunden betaler med et kreditkort, og American Express har historisk set været dyrere end sine konkurrenter - med den begrundelse at dets kunder ofte køber mere end andre kunder. Og derfor har det været attraktivt for butikker at lokke kunderne til at betale med andre kort.

- AmEx's forretningsmodel har fremmet robust konkurrence brands imellem og har øget kvaliteten og kvantiteten i kreditkorttransaktioner, skrev højesteretsdommer Clarence Thomas som begrundelse for flertallets beslutning. man mener således ikke, at justitsministeriet har løftet sin bevisbyrde i sagen.

Med mandagens afgørelse kan aktionærerne i American Express ånde lettet op, for det betyder, at koncernens forretningsmodel juridisk står på sikker grund. Havde man tabt sagen, kunne kunderne, forretninger og butikker i USA, med dommen i hånden have underløbet de eksisterende samarbejdsaftaler, som sikrer koncernen den største del af sine indtægter.

- Højesterets beslutning er en stor sejr for forbrugerne og for American Express. Det vil hjælpe med at styrke konkurrencen og innovationen i betalingsindustrien, siger en talsmand for American Express.

Mandag stiger aktien i selskabet med 1,6 pct. i et ellers ganske rødt marked.

BRANCHENYT
Læs også