Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dømt for bestikkelse i går: I dag vil Atea være nummer 1 i etik og samfundssind

Det danske samfund kan trygt regne med Atea som en leverandør med etikken i orden, lyder det fra topchef Steinar Sønsteby.

Bestikkelsessagen i Atea
Atea blev onsdag dømt for bestikkelse og fik en bøde på 10 mio. kr.

Atea vil være nummer 1 i etik og samfundssind.

Sådan lyder det i en fondsbørsmeddelelse fra Nordens største it-leverandør, efter at koncernen onsdag blev idømt en bøde på 10 mio. kr. for bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet.

»Atea stræber efter at blive markedsleder inden for etik og social ansvarlighed,« udtaler topchef Steinar Sønsteby i meddelelsen.

Finans har siden onsdag forgæves forsøgt at få interview med Sønsteby. Det er heller ikke lykkedes at få Ateas storaktionær og bestyrelsesformand, Ib Kunøe, i tale, og indtil nu har virksomheden kun kommunikeret om dommen gennem fondsbørsmeddelelser.

Den seneste er en reaktion på, at Moderniseringsstyrelsen og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har opfordret alle offentlige institutioner til at stoppe med at handle med Atea, indtil virksomheden har dokumenteret, at den har gjort tilstrækkeligt for at sikre, at den ikke igen bliver involveret i kriminelle aktiviteter.

Atea oplyser i børsmeddelelsen, at den har været i tæt dialog med Moderniseringsstyrelsen og SKI, og at den nu nu vil fremsende en redegørelse.

»Set fra vores synspunkt er anbefalingen fra SKI og Moderniseringsstyrelsen en forståelig og midlertidig foranstaltning for at sikre, at offentlige indkøb sker i ovenensstemmelse med EU's udbudsdirektiv,« udtaler Steinar Sønsteby.

Udbudsdirektivet fastslår, at virksomheder, der bliver dømt for eksempelvis bestikkelse skal udelukkes fra offentlige udbud, med mindre de har gennemgået en såkaldt "self-cleaning proces", der sikrer mod gentagelser.

Det har Atea netop for at sikre, at der ikke længere er noget grundlag for at udelukke virksomheden fra offentlige udbud, påpeger Sønsteby.

Atea havde sidste år en omsætning i Danmark på 6,7 mia. kr., og offentlige kunder udgør på koncernniveau 60 procent af omsætningen.

Men Atea er altså en helt anden virksomhed i dag end i 2015, da bestikkelsessagen kom til offentlighedens kendskab, mener Sønsteby:

»Siden sommeren 2015 har Atea implementeret adskillige initiativer for at forhindre korruption og for at sikre, at vi lever op til vores Code of Conduct og de højeste etikstandarder,« siger han i børsmeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også