Erhverv

Dømt for bestikkelse i går: I dag vil Atea være nummer 1 i etik og samfundssind

Det danske samfund kan trygt regne med Atea som en leverandør med etikken i orden, lyder det fra topchef Steinar Sønsteby.

Artiklens øverste billede
Atea blev onsdag dømt for bestikkelse og fik en bøde på 10 mio. kr.

Atea vil være nummer 1 i etik og samfundssind.

Sådan lyder det i en fondsbørsmeddelelse fra Nordens største it-leverandør, efter at koncernen onsdag blev idømt en bøde på 10 mio. kr. for bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet.

»Atea stræber efter at blive markedsleder inden for etik og social ansvarlighed,« udtaler topchef Steinar Sønsteby i meddelelsen.

Finans har siden onsdag forgæves forsøgt at få interview med Sønsteby. Det er heller ikke lykkedes at få Ateas storaktionær og bestyrelsesformand, Ib Kunøe, i tale, og indtil nu har virksomheden kun kommunikeret om dommen gennem fondsbørsmeddelelser.

Den seneste er en reaktion på, at Moderniseringsstyrelsen og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har opfordret alle offentlige institutioner til at stoppe med at handle med Atea, indtil virksomheden har dokumenteret, at den har gjort tilstrækkeligt for at sikre, at den ikke igen bliver involveret i kriminelle aktiviteter.

Steinar Sønsteby er topchef i Atea. Han mener, at Atea lever op til de højeste etikstandarder. Foto: PR

Atea oplyser i børsmeddelelsen, at den har været i tæt dialog med Moderniseringsstyrelsen og SKI, og at den nu nu vil fremsende en redegørelse.

»Set fra vores synspunkt er anbefalingen fra SKI og Moderniseringsstyrelsen en forståelig og midlertidig foranstaltning for at sikre, at offentlige indkøb sker i ovenensstemmelse med EU's udbudsdirektiv,« udtaler Steinar Sønsteby.

Udbudsdirektivet fastslår, at virksomheder, der bliver dømt for eksempelvis bestikkelse skal udelukkes fra offentlige udbud, med mindre de har gennemgået en såkaldt "self-cleaning proces", der sikrer mod gentagelser.

Det har Atea netop for at sikre, at der ikke længere er noget grundlag for at udelukke virksomheden fra offentlige udbud, påpeger Sønsteby.

Atea havde sidste år en omsætning i Danmark på 6,7 mia. kr., og offentlige kunder udgør på koncernniveau 60 procent af omsætningen.

Men Atea er altså en helt anden virksomhed i dag end i 2015, da bestikkelsessagen kom til offentlighedens kendskab, mener Sønsteby:

»Siden sommeren 2015 har Atea implementeret adskillige initiativer for at forhindre korruption og for at sikre, at vi lever op til vores Code of Conduct og de højeste etikstandarder,« siger han i børsmeddelelsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.