Erhverv

EU-sag om udbytteskat tabt: Milliardregning kan være på vej til den danske statskasse

EU-Domstolen har givet udenlandske investeringsforeninger medhold i, at Danmark har opkrævet udbytteskat i strid med EU-retten.

Et stort antal udenlandske investeringsforeninger kræver udbytteskat retur fra den danske stat og har foreløbigt fået kraftig medvind i EU-Domstolen. Grafik: Anders Thykier

Danmark kan blive tvunget til at betale milliarder tilbage til udenlandske investeringsforeninger, fordi Skat har opkrævet udbytteskat i strid med EU-retten.

Sådan lyder vurderingen fra flere sider, efter at EU-Domstolen har givet investeringsforeningerne medhold i en sag mod Skatteministeriet.

Det er dog Østre Landsret, der skal afgøre sagen endeligt næste år med udgangspunkt i EU-Domstolens tilkendegivelse, og ifølge skatteadvokat Eduardo Vistisen, der repræsenterer flere af de udenlandske foreninger, har Skatteministeriet ikke tænkt sig at bøje af og betale pengene tilbage.

»Jeg mener, at vi har en god sag, men vi og Skatteministeriet står meget langt fra hinanden,« siger han.

Skatteministeriet oplyser kort til Finans, at det er i gang med at vurdere konsekvensen af EU-dommen, men ifølge Eduardo Vistisen har ministeriet allerede signaleret over for sagens parter, at de kan skyde en hvid pind efter at få penge tilbage.
 

Det er uklart hvor mange penge, der er på spil.

Revisions- og rådgivningsfirmaet EY har bistået en stribe udenlandske investeringsforeninger med at kræve udbytteskat retur. For to år siden vurderede associeret partner i EY Jesper Frøkjær, at regningen kunne løbe op i 1-2 mia. kr. Han tør ikke sætte tal på i dag, men han siger, at det formentlig er »væsentligt større«.

Sagen handler som nævnt om, at Danmark har opkrævet udbytteskat på 27 procent, når udenlandske investeringsforeninger har modtaget udbytter fra danske selskaber, mens danske investeringsforeninger har fået dem udbetalt skattefrit.

EU-Domstolen konkluderede, at der var tale om diskrimination, og at den danske praksis var i strid med EU-rettens princip om kapitalens frie bevægelighed.

»Det er en meget klar sejr for de udenlandske investeringsforeninger,« siger skatteadvokat Anders Oreby Hansen fra advokatfirmaet Bech-Bruun. Han repræsenterer selv investeringsforeninger i et »meget betydeligt antal sager«, som har været parkeret i Landsskatteretten, indtil prøvesagerne i Østre Landsret er afgjort.

Tidligere er EU-Domstolen kommet frem til lignende konklusioner vedrørende andre landes tilsvarende praksis, og derfor har udenlandske investeringsforeninger løbende rejst krav om tilbagebetaling mod den danske stat helt tilbage fra i hvert fald 2000 og frem.

Læs også