Erhverv
0

Omsætningen rasler ned: Teleselskaber sparer sig til overskud

Teleselskaberne kom ud af 2017 med det laveste branchesalg nogensinde, selv om danskerne bruger teleløsninger som aldrig før. En udfordring for branchen, lyder det fra Teleindustrien.

TDC-ejede Yousee er Danmarks største, når det gælder salg af mobil-, tv- og bredbåndsløsninger til private. Mens TDC og Yousee netop er blevet solgt til toppris, gik branchens samlede salg sidste år tilbage. Foto: TDC

Telegiganterne kæmper så nidkært om kunderne, at branchens samlede omsætning de senest to år er dykket med mere end 2,0 mia. kr.

Nye branchetal, som Energistyrelsen har offentliggjort, viser, at telebranchen i 2015 omsatte for 39,3 mia. kr. To år senere ligger salget på 37,7 mia. kr., men tages der højde for inflationen i samme periode, er den samlede tilbagegang i branchens salg på 2.081 mio. kr. – svarende til et fald på 5,3 pct.

»Samlet er det selvfølgelig en udfordring, at omsætningen i branchen er faldende,« siger Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien.

At udfordringen på ingen måde er at ny dato, understreges af, at branchen for 10 år siden omsatte for 50,9 mia. kr. opgjort i faste priser.

Siden har selskaberne været ramt af store strukturelle ændringer i markedet, som har kostet kunder og krævet store investeringer, ligesom flere priskrige på især mobilmarkedet har kostet dyrt på både omsætning og indtjening.

De positive resultater i markedet skyldes i høj grad, at teleselskaberne har været dygtige til at arbejde mere effektivt og skære omkostninger væk.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien

Ikke desto mindre formår branchen alligevel at komme ud af 2017 med en indtjening på driften på 3,99 mia. kr., hvilket ikke er set bedre siden 2014,

Men det får ikke teledirektøren til at juble. Indtjeningen er nemlig især hentet gennem besparelser, lyder meldingen.

»Det er endnu ikke lykkedes for alvor at skabe fornyet vækst, og de positive resultater i markedet skyldes i høj grad, at teleselskaberne har været dygtige til at arbejde mere effektivt og skære omkostninger væk,« siger Jakob Willer.

Et kig på beskæftigelsen understreger budskabet. Med 12.968 fuldtidsansatte leverer 2017 den foreløbige bundrekord over antal telejob i Danmark.

Alene de seneste fem år er der forsvundet mere end 1.100 telejob, selv om danskerne bruger mobil- og bredbåndsløsninger som aldrig før.

Med til at trække ned i regnskabstallene er udviklingen på fastnetområdet, hvor flere og flere danskere vender den gammeldags køkkentelefon ryggen.

I 2017 tjente de gamle kabelbårne telefoner 2,3 mia. kr. hjem til ejerne, først og fremmest TDC-koncernen, mod knap 2,7 mia. kr. året før. Set over en 5-årig periode er omsætningen på fastnettelefoni faldet godt 2,0 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også