Serier

Atea-sagen skal i retten igen - i en light udgave

Fem tidligere Atea- og Region Sjælland-chefer anker fængselsdomme. To har accepteret deres dom, og det samme har Atea.

Bestikkelsessagen i Atea
Atea blev idømt en bøde på 10 mio. kr., da Retten i Glostrup for to uger siden dømte alle tiltalte. Fem har nu anket. Atea har dog accepteret sin dom. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den historiske straffesag om bestikkelse i it-leverandøren Atea bliver genudsendt i Østre Landsret omend i en amputeret udgave.

Onsdag udløb ankefristen, efter at Retten i Glostrup dømte samtlige otte tiltalte sagen, der omfattede fire tidligere Atea-chefer, tre tidligere Region Sjælland-chefer samt Atea som selskab.

Atea blev idømt en bøde på 10 mio. kr. og meldte ud allerede dagen efter, at selskabet ikke ville anke dommen, og efterfølgende har også den tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Ritzau, og den tidligere it-direktør i Region Sjælland, Michael Steen Hansen, oplyst, at de heller ikke anker deres straffe på henholdsvis otte og ti måneders delvist betinget fængsel.

Dermed kommer ankesagen til omfatte:

  • tidligere it-driftschef i Region Sjælland René Clausen, der blev idømt 1,5 års fængsel
  • tidligere it-direktør i Region Sjælland Michael Mølkær Jensen, der fik en betinget fængselsdom på 40 dage
  • tidligere topchef i Atea Claus Hougesen, der fik en delvist betinget fængselsdom på ti måneder
  • tidligere koncerndirektør i Atea Peter Trans, der fik en delvist betinget fængselsdom på otte måneder
  • tidligere salgschef i Atea Per Juul Andersen, der blev idømt fængsel i et år.

Bagmandspolitiet oplyser, at det vil kontra-anke over for de fem med krav om skærpede straffe, og undlader at anke i forhold til de to sidste personer samt Atea.

De tiltalte blev alle dømt for at have ydet eller modtaget bestikkelse. Sagens omdrejningspunkt var en bonusordning, som betød, at Region Sjælland fik penge sat til side på en særlig konto, hver gang regionen købte ind hos Atea.

Oprindeligt var det meningen, at regionen kunne bruge kontoen til at købe it-udstyr eller konsulenttimer, men i stedet brugte særligt René Clausen kontoen til at finansiere luksusrejser og besøg på gourmetrestauranter.

Efter dommen har bagmandspolitiet rejst nye tiltaler mod Atea samt syv tidligere medarbejdere. Disse sager handler om, at Atea har leveret it-udstyr privat til offentligt ansatte enten gratis eller med store rabatter.

Læs også
Top job