Erhverv

Analytiker om Odicos rutsjetur på børsen: Det er ikke russisk, men fynsk roulette

Fynske Odico har udviklet sig til en regulær pendulaktie. For ni dage siden blev Odico børsnoteret til 8,80 kr. pr. aktie. Torsdag var kursen både i 49 kr. og 25 kr. for at lukke i 30 kr.

Investorerne er vilde med robotselskaber, efter at bl.a. Universal Robots (billedet) blev solgt i en milliardhandel til amerikanske Teradyne. Euforien synes nu at smitte af på fynske Odico, der er en regulær børskomet trods blot ni dage på First North-børsen. Foto: Universal Robots Foto: Nils Lund

Trods kun ni dage som børsnoteret virksomheder løber det fynske robotfirma Odico for øjeblikket med al opmærksomheden på fondsbørsen.

Årsagen er, at firmaets aktiekurs vidner om en tur i rutsjebanen i en af ferielandets sommerparker.

Odico
  • Odico blev etableret i 2012 som en projektforretning.
  • Siden har den fynske virksomhed udviklet en standard industrirobot med egenudviklet software og skæreværktøj til bl.a. fremstilling af støbeforme.
  • Industrirobotten gør, at det er lykkedes Odico at udvikle en enkel, hurtig og lønsom måde at lave f.eks. betonstøbeforme til avancerede gemometrier i byggerier.
  • Odicos robotter kan arbejde i adskillige matrialetyper, og derfor kan fremstillingsmetoden bruges bredt i byggebranchen.
  • Siden opstarten har Odicos robotter medvirket i mere end 250 byggeprojekter i 100 lande.

Torsdag åbnede aktien i 40,90 kr. for at toppe i 48,90 kr. Undervejs rundede prisen også 25 kr., inden dagen endte med en aktiepris på knap 30 kr.

Med til billedet hører, at Odico-aktien blev introduceret på fondsbørsens minibørs First North med en stykpris på de 3,4 mio. aktier på 8,80 kr.

En ting er, hvilket selskab man køber sig ind i. Noget ganske andet er, hvilken pris man køber sig ind til.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

Per Hansen, investeringsøkonom i den svenske internetbank Nordnet, tøver ikke med at kalde kursudviklingen for spekulativ. Af samme grund løfter han en advarende pegefinger.

»En ting er, hvilket selskab man køber sig ind i. Noget ganske andet er, hvilken pris man køber sig ind til. Det er ikke russisk, men fynsk roulette,« fastslår Per Hansen i en kommentar til kursudviklingen i Odico.

Han peger samtidig på, at en stærkt medvirkende årsag til den svingende aktiekurs er, at der ikke er nogen storinvestor i selskabet.

»Og det er noget, som den hæsblæsende aktiekursudvikling med al tydelig viser,« siger Per Hansen.

Det er uvist, hvad der har fået investorer til at flokkes om den fynske aktie. Men fra flere sider spekuleres i, at flere satser på at kunne score en hurtig gevinst, hvis Odico følger i hælene på robotselskaberne Universal Robots og Mobile Industrial Robots (MIR), der begge blev solgt i milliardhandler.

Vi arbejder ikke efter nogen exit-strategi, fordi nu er vi jo på børsen.

Jens Munch-Hansen, bestyrelsesformand i Odico

Er det tilfældet, bør investorerne lytte en ekstra gang til Odicos bestyrelsesformand Jens Munch-Hansen, der skyder alle spekulationer om et hurtigt salg ned.

»Vi arbejder ikke efter nogen exit-strategi, fordi nu er vi jo på børsen. Vi er gået på børsen for at skaffe den kapital, der skal til, for at vi kan eksekvere den strategi, som vi har formuleret i virksomhedsbeskrivelsen,« siger Jens Munch-Hansen til Ritzau Finans og slår fast, at den rejse vil fortsætte som børsnoteret virksomheden.

Om meldingen har fået nogle investorer til at trække følehornene til sig, er uvist. Aktiekursen endte imidlertid torsdagen med en kurslussing på 27 pct.

Læs også
Top job