Erhverv

Magasin-kæden sat til salg for milliardbeløb

Ejeren af Magasin er presset og har nu sat et prisskilt på sin danske varehuskæde.

Magasin, der har seks varehuse og en webshop, omsatte i fjor for 2,8 mia. kr. og tjente 135 mio. kr. efter skat.  Foto: Stine Bidstrup

Den historiske danske varehuskæde Magasin kan indbringe op mod 2 mia. kr. Det er den pris, som Magasins ejer, britiske Debenhams, vil sælge sin danske varehuskæde for.

Det skriver The Guardian.

Debenhams købte Magasin i 2009 for blot 100 mio. kr. Dengang kæmpede Magasin med underskud og gæld og havde sågar været tæt på at gå konkurs.

Magasins historie
  • Magasin du Nord – i daglig tale blot Magasin – har rødder tilbage til 1868, da Theodor Wessel og Emil Vett åbnede en manufakturforretning i Aarhus under navnet Emil Vett & Co.
  • Forretningen blev hurtigt en succes og flyttede i 1871 til Immervad, hvor den stadig har til huse.
  • Magasins første forretning i København lå i lokaler på det daværende Hotel du Nord, og frem mod 1906 voksede antallet af filialer til 98, inden selskabet skiftede strategi og satsede på få store forretninger frem for mange små.
  • I 1991 købte Magasin konkurrenten Illum på Strøget i København, og to år senere blev 80 pct. heraf solgt til investeringsselskabet Merril Lynch.
  • I 2009 blev Magasin købt af den engelske stormagasinkæde Debenhams, som stadig ejer selskabet i dag.

Men de senere år har Magasin lavet en kæmpe turnaround, der har fået indtjeningen til at stige eksplosivt. Til gengæld er Magasins ejer, Debenhams, økonomisk udfordret og overvejer derfor at skille sig af med sin danske forretning.

Debenhams’ rådgiver, Lazard, mener, at Magasin vil kunne indbringe mellem 1,6 og 2 mia. kr. Det fremgår af dokumenter, der cirkulerer blandt potentielle købere, skriver The Guardian.

Magasin, der har seks varehuse og en webshop, omsatte i fjor for 2,8 mia. kr. og tjente 135 mio. kr. efter skat. Ifølge en ekspert kan der være god interesse for den veltjenende varehuskæde.

»Magasin klarer sig vurderet ud fra regnskaberne og positionen på markedet ret godt og kan være en godbid trods det bøvl, som den butikstype ellers har været internationalt. Dermed må der være købere, hvis de (Debenhams, red.) har brug for at komme af med det aktiv,« sagde Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia, tidligere på året til Finans.

Blandt hans gæt på mulige købere er andre store, udenlandske detailkoncerner. Her i landet peger Henning Bahr på Salling Group – tidligere kendt som Dansk Supermarked.

Debenhams driver cirka 150 butikker i Storbritannien, Irland og Danmark. Samme dag som prisskiltet på Magasin er kommet frem, har det anerkendte kreditvurderingsbureau Moody’s valgt at nedgradere sin vurdering af Debenhams fra B1 til B2. Samtidig er udsigterne for Debenhams blevet nedjusteret fra stabil til negativ.

Læs også