Erhverv

DLF foretager gigantopkøb: Pris 1,8 mia. kr.

DLF køber det største græsfrøselskab på den sydlige halvkugle og bliver dermed en suveræn global markedsleder.

Artiklens øverste billede
Den danske græsfrøkoncern DLF fortager nu det største opkøb i selskabets historie. DLF køber et newzealandsk selskab, som er markedsleder på den sydlige halvkugle og storleverandør til tusindvis af mælkeproducenter i New Zealand. Foto: Stine Bidstrup

Græsfrøgiganten DLF foretager nu det i særklasse største opkøb i selskabets historie.

DLF og fondsbørsen i New Zealand har netop offentliggjort, at DLF køber det største græsfrøselskab på den sydlige halvkugle.

Det newzealandske selskab, som DLF køber, omsætter for næsten 2 mia. kr. og har hidtil været en del af den børsnoterede landbrugskoncern, PGG Wrightson. Opkøbet vil få DLF's omsætning til at vokse omkring 50 pct.

»Vi betaler 1,8 mia. kr. for selskabet, som vi længe har haft kig på. Det er uden sammenligning det største opkøb, vi nogensinde har foretaget - både målt på pris, omsætning og indtjening,« oplyser DLF's adm. direktør Truels Damsgaard.

Ved at lægge selskaberne sammen, får vi en større kritisk masse, som kan finansiere vores forsknings- og udviklingsarbejde

Truels Damsgaard, adm. direktør DLF

Selskabet, som DLF nu overtager, har en markedsandel på 60 pct. på det meget store newzealanske marked og er også en dominerende aktør i Australien og Sydamerika.

Det newzealanske selskab sælger primært græsfrø til landmænd og har et kæmpe hjemmemarked på grund af de store bestande af malkekøer og får i New Zealand.

»Vi er den største græsfrøproducent på den nordlige halvkugle, og de er størst på den sydlige. Ved at lægge selskaberne sammen, får vi en større kritisk masse, som kan finansiere vores forsknings- og udviklingsarbejde,« påpeger Truels Damsgaard.

Allerede før det aktuelle opkøb havde DLF, som er ejet af de danske landmænd, en global markedsandel på 25 pct. Langt størstedelen af salget finder sted på den nordlige halvkugle - herunder især i Europa, hvor DLF har en markedsandel på 50 pct.

»Vi er i forvejen så stærke i Europa, at det er svært for os at vokse ret meget mere her. Især fordi de europæiske markeder er præget af lav vækst. Derfor har vi længe haft en strategisk ambition om at øge salget på den sydlige halvkugle, men hidtil er det kun lykkedes at opnå en lille encifret markedsandel dernede. Nu kommer gennembruddet endelig, og købet sikrer os den globale markedslederposition, som vi længe har stilet mod,« siger Truels Damsgaard.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor stor DLF's markedsandel bliver efter købet, som skal godkendes af konkurrencemyndighederne i New Zealand.

Det er et stort og dyrt køb, så det er klart, at vi bliver spændt hårdere for finansielt, end vi hidtil har været.

Truels Damsgaard, adm. direktør DLF

Finansielt er DLF et særdeles stærkt selskab med en soliditetsgrad på 60 pct. Tilkøbet vil dog medføre, at soliditeten i en periode tager et gevaldigt dyk.

»Det er et stort og dyrt køb, så det er klart, at vi bliver spændt hårdere for finansielt, end vi hidtil har været. Det er dog min klare vurdering, at vi ikke bevæger os ud på tyndere is. Selskabet, vi køber, er særdeles velindtjenende, og det passer fuldstændigt ind i hjertet af vores kerneforretning. Tilmed henter de hovedparten af deres indtjening i New Zealand, som er en meget stabil indtjeningsmaskine for selskabet. Med købet bliver vores indtjening spredt over flere markeder, og afhængigheden af Europa mindskes,« siger Truels Damsgaard.

DLF betaler omkring 10 gange driftsindtjeningen (ebitda) for det newzealandske selskab, og Truels Damsgaard oplyser, at købet gør det nødvendigt at hente ny kapital ind i DLF. Hvordan dette mere præcist skal foregå, vil Truels Damsgaard endnu ikke løfte sløret for, men han understreger, at der ikke ændres på ejerkredsen.

»Købet kommer ikke til at belaste vores afregning for andelshavernes leverancer af græsfrø. Det newzealanske selskab leverer en solid, løbende indtjening, som kan finansiere købet,« siger Truels Damsgaard.

DLF er en af de største økonomiske succeshistorier i dansk landbrug. Selskabets andelshavere, der producerer græsfrøene, får år efter år tårnhøje afregningspriser, som sikrer dem en indtjening, der er langt bedre end indtjeningen på at dyrke eksempelvis korn. De høje afregningspriser skyldes blandt andet, at DLF har nogle gode produkter, som har sikret et kæmpe salg til både landmænd, offentlige myndigheder og sportsklubber i en lang række lande. DLF's sortiment spænder fra fodergræs til kvægavlere til plænegræs, der anvendes på nogle af verdens mest kendte golfbaner og største fodboldarenaer.

En forklaring på DLF's succes er også, at selskabet opnår relativt stabile, høje salgspriser ved at styre størrelsen af produktionen. Den enkelte andelshaver i selskabet får hvert år tildelt en produktionsrettighed på et givent antal hektar. Arealet svinger fra år til år afhængig af, hvor stor DLF forventer, at efterspørgslen bliver.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.