Erhverv

Mærsk og IBM lancerer blockchain-løsning til shipping

Foto: AP/Christian Charisius

De to selskaber er nu klar til at høste frugten af de samarbejde, der blev annonceret i tilbage i januar 2018. Tradelens hedder den nye digtiale platform baseret på blockchain, der skal gøre det nemmere at monitorere alt fragt ned til mindste detalje og bevægelse. 

Mærsk og amerikanske IBM offentliggjorde tidligere i år et samarbejde om en digital handelsplatform baseret på blockchain-teknologi, og selskaberne har nu lanceret en løsning kaldet Tradelens.

Det oplyser selskaberne i en fælles pressemeddelelse.

94 organisationer - herunder havneterminaler, toldmyndigheder, flere af de store speditører og et enkelt rederi ud over Mærsk og Hamburg Süd - er enten med eller har sagt ja til at samarbejde på platformen.

Der er tale om en digital platform, hvor idéen er at dele al information, når en container flyttes fra A til B.

Platformen skal blandt andet kunne digitalisere mange af de ting i forsendelsen, som i dag foregår fysisk. Det vil sige papirer, stempler og underskrifter, og det vil samtidig give alle aktørerne lige adgang til information.

Blockchain-teknologi er groft sagt en kæde af transaktioner, som bliver registreret og låst sammen via kryptering og dermed er mulige at se for alle parter, der for eksempel er involveret i transporten af en container.

Samarbejdet mellem Mærsk og IBM var oprindeligt i et fælles selskab, hvor Mærsk ejede 51 pct. af aktierne og IBM 49 pct., men det er nu lavet om til en udvidet samarbejdsaftale i stedet.

Læs også