Erhverv
0

Bankdirektør afviser statsstøtte til landmænd: »Vi snakker trods alt ikke om en tørke, som man oplever i Etiopien eller Sudan«

De danske landmænd står til et milliardtab på grund af tørken. Men økonomisk støtte er ikke vejen frem, mener Jan Pedersen, direktør i Danske Andelskassers Bank.

De danske landmænd har kurs mod den værste tørke i 70 år. Foto: Jens Dresling

Direktøren i en af de mest landbrugstunge banker herhjemme - Danske Andelskassers Bank - blander sig nu i debatten om mulig økonomisk støtte til det tørkeramte landbrug.

Ifølge bankdirektør Jan Pedersen er statsstøtte ikke den rigtige vej at gå. Det siger han i et interview med Finanswatch.

»Det er grundlæggende min holdning, at man skal kunne klare sig selv. Til en vis grænse. Og nu snakker vi trods alt ikke om en tørke, som man oplever i Etiopien eller Sudan,« siger Jan Pedersen til Finanswatch.

Danske Andelskassers Bank har hovedsæde i Hammershøj mellem Viborg og Randers, og landbrugskunderne fylder mere end en femtedel af bankens lånebog. Jan Pedersen understreger, at han føler med de tørkeramte landmænd. Men »du får mig ikke til at stille op og sige, at landbruget skal have flere penge,« lyder det fra bankdirektøren.

De danske landmænd har kurs mod den værste tørke i 70 år og står i år til et indtjeningstab på 6,4 mia. kr., ifølge beregninger fra Seges. Situationen kan sende hundredvis af landmænd ud i en konkurs.

Torsdag var der krisemøde i interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, hvor også miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) deltog. Han havde ikke en pose penge med til de trængte landmænd. Men som ét af flere tiltag vil regeringen udsætte fristen for etablering af efterafgrøder.

I både Sverige og Polen er staten gået ind og har givet økonomisk støtte til landmændene. Men den vej bør man ikke gå herhjemme, lyder det altså fra direktøren i Danske Andelskassers Bank.

»Jeg tror på, at man i en konkurrencesituation skal kunne klare både op- og nedgange. Jeg er ikke vild med subsidieordninger. Jeg synes i højere grad, at vi som pengeinstitutter skal ind og snakke med vores landmænd om, hvordan vi får det løst,« siger Jan Pedersen til Finanswatch.

Han erkender, at bankerne fik hjælp af staten under finanskrisen via bankpakkerne, men siger, at det var »en midlertidig løsning, som nu er udfaset,« og at pengeinstitutterne i dag skal klare sig selv.

BRANCHENYT
Læs også