Erhverv

Carlsberg opruster i Asien - øger ejerandel i presset bryggeri

Foto: Polfoto. Foto: Martin Bubandt

Carlsberg, der har set konkurrenterne æde store lunser af sine markedsandele i Cambodia, opruster i det asiatiske land.

Den danske bryggerikoncern øger sin ejerandel i det cambodianske bryggeri Cambrew Limited (Cambrew) med køb af yderligere 25 pct. af aktierne i selskabet. Det bringer den danske bryggerikoncerns ejerandel op på 75 pct., mens selskabets partner fastholder de resterende 25 pct.

»Den øgede ejerandel i Cambrew er på linje med vores strategiske prioritet om at skabe vækst i vores forretning i Asien. Transaktionen giver os ledelseskontrol med en forretning i en ølmarked, der tilbyder attraktive langsigtede vækstmuligheder,« siger Carlsbergs administrerende direktør, Cees ’t Hart i en meddelelse.

I Cambodia sidder den internationale ærkerival Heineken og den nationale bryggerikoncern Khmer Brewery solidt på markedet, sammen med Cambrew Limited. Cambrew har dog mistet betydelige markedsandele de senere år. Så sent som i 2016 sad bryggeriet på 45 pct. af markedet, men den bid er svundet ind til 20 pct.

Glæden ved at drikke øl og dermed den kage, bryggerierne skal dele, vokser dog markant landet. Befolkningen tæller 15,8 millioner, og bruttonationalproduktet forventes at vokse med 7 pct. i 2018. Den gennemsnitlige årlige vækst i ølmarkedet har ligget på 12 pct. over de seneste syv år, viser tal fra Carlsberg.

Forrige år blev Cambrew og Carlsberg anklaget for at undergrave arbejdernes ret til at organisere sig i en uafhængig fagforening. Såkaldte ølpiger, der sælger drikkevarer på gader og restauranter, strejkede i hovedstaden Phnom Penh i protest mod selskabets brug af korttidskontrakter og ændringer af arbejdstiden.

Cambrews største ølmærke er Angkor Premium Beer og selskabet producerer også Pepsi til det cambodianske marked.

Læs også
Top job