Erhverv

Topchefers lønninger i Storbritannien stikker af

Direktørerne i de største børsnoterede britiske selskaber fik i 2017 en lønstigning på 11 pct. En fuldtidsansat arbejder steg med 2 pct.

Topcheferne i de største britiske børsnotere selskaber fik så høj en løn i 2017, at de næsten havde deres egen pengeautomat. Foto: AP/Frank Augstein

Topcheferne i de største børsnoterede britiske selskaber fik en heftig lønstigning i 2017. Og den var langt højere end de stigninger, der blev delt ud til almindelige lønmodtagere.

I gennemsnit steg lønnen med 11 pct. i 2017 for de administrerende direktører i de 100 selskaber, der indgår i det britiske eliteindeks FTSE 100.

Det løftede den gennemsnitlige løn for en topchef til 4 mio. pund eller 33,4 mio. kr., viser en undersøgelse fra Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD. og High Pay Centre, skriver CNBC.

Ifølge undersøgelsen steg lønnen for en almindelig fuldtidsansat i gennemsnit med blot to pct. til 23.474 pund (194.000 kr).

Den stigende ulighed eller løngabet mellem topchefer og deres ansatte udvidede sig dermed nærmest eksplosivt.

I 2016 skulle en fuldtidsansat arbejde 153 år for at opnå den samme løn, som en topchef tjener på et år. I 2017 var det steget til 167 år.

»Når topchefer gladeligt kan høste konstant stigende bonusser, mens almindelige ansattes løn presses ned, så er noget gået helt skævt. De seneste oprør fra aktionærer mod disse lønstigninger viser da også, at aktionærerne deler frustrationen over de uberettigede lønniveauer,« siger Rachel Reeves fra Labour.

Hun er formand for en parlamentarisk komite, der skal undersøge, om lønniveauet er fair.

I et forsøg på at bekæmpe den stigende diskrepans mellem lønningerne til topchefer og almindelige lønmodtagere, har den britiske regering krævet, at selskaberne fra 2020 hvert år skal oplyse om løngabet og samtidig komme med en forklaring på den store lønforskel.

Det skal blandt andet hjælpe aktionærer og de ansatte til at forstå, hvordan udviklingen i aktiekursen kan påvirke topchefernes lønniveau.

Læs også
Top job