Erhverv

Du kan købe billige varer fra Wish og Alibaba tre år endnu

Danskerne kan fortsætte med at købe billige varer fra Kina. Det bliver nemlig for dyrt for forbrugerne, hvis regeringen afskaffer netbutikkernes særlige rabatordning.

I 2017 klikkede danskerne 10 mio. pakker hjem alene fra Kina, som efterfølgende landede i terminalen hos Københavns Lufthavn. Foto: Jakob Martini

Det bliver for dyrt for de danske forbrugere, hvis alle kinesiske varer skal pålægges moms. Derfor kan du foreløbig fortsætte med at storimportere billige høretelefoner og ansigtsmasker fra Kina.

Dansk Erhverv havde ellers opfordret regeringen til at afskaffe den såkaldte bagatelgrænse på 80 kr., som betyder, at du på udenlandske netbutikker som Wish.com og Alibaba.com slipper for at betale moms, hvis blot varens værdi er under 80 kr.

Men det har skatteminister Karsten Lauritzen (V) foreløbigt sagt nej til. Det fremgår af et svar fra ministeren på baggrund af et spørgsmål stillet i Folketingets skatteudvalg.

Begrundelsen for afslaget er, at en afskaffelse af 80 kroners-grænsen vil pådrage forbrugeren et gebyr på 160 kr. - uanset forsendelsens værdi. Også selvom varens værdi er sat til under 80 kr.

»Det er vigtigt for mig, at der ikke påføres forbrugerne yderligere udgifter ved at handle med virksomheder i tredjelande,« skriver Karsten Lauritzen.

Afslaget ærgrer Dansk Erhverv.

»Vi opfordrer skatteministeren til at tænke mere på at sikre virksomhederne fair og lige konkurrencevilkår. Det er det vilde vesten lige nu, og de danske virksomheder har rigtig svært ved at hamle op med konkurrenter, der ikke betaler moms,« siger Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv.

Told og moms i Danmark
  • Når du køber en vare i en netbutik udenfor EU med en værdi over 80 kroner, skal du altid betale dansk moms og told på den.
  • Køber du en vare med en værdi under 80 kroner ekskl. fragt, skal du hverken betale told, moms eller import gebyr.
  • Du skal altid betale moms af spiritus, vin, øl, tobaksvarer og parfume, uanset hvor meget du køber.

Kilde: Skat.dkI 2017 modtog PostNord Danmark 10 mio. forsendelser alene fra Kina, hvilket svarer til 27.397 pakker hver dag. Det er netbutikkerne selv, der fastsætter værdien af pakken, og Skat laver kun stikprøver på, om den oplyste værdi stemmer overens med pakkens indhold.

I EU er man blevet enig om, at bagatelgrænsen på 80 kr. skal fjernes, så der fra 2021 skal betales moms af alle forsendelser fra lande udenfor EU til EU-lande.

Men ifølge Dansk Erhverv er det ikke holdbart.

»Der er risiko for, at mange butikker i Danmark når at lukke, hvis reglen ikke bliver afskaffet nu. Tre år er længe at vente, når danskerne er så glade for at handle på udenlandske hjemmesider,« siger Laurits Rønn.

Han glæder sig dog over, at skatteministeren vil undersøge den svenske model.

I Sverige har man ingen bagatelgrænse, og Wish.com skal derfor også betale moms på læbestiften til 7 kr., som netbutikken sender til landet.

Derudover igangsatte Sverige i år en handlingsplan, som skal sikre, at udenlandske netbutikker som Wish.com ikke slipper uden om momsen.

Læs også
Top job