Erhverv

Ny undersøgelse: Åbne kontorer mindsker stress

Hvis du arbejder i et åbent kontor, vil du højst sandsynligt blive mindre stresset, viser amerikansk studie. Men ifølge dansk forsker kan det ikke beskrives så simpelt.

Åbne kontorlandskaber skulle eftersigende være godt for helbredet, men så simpelt kan det ikke stilles op, siger dansk forsker. Foto: Stine Bidstrup Foto: Stine Bidstrup

Det kan efter sigende have stor betydning, hvorvidt du arbejder i en indelukket kontorbås eller i et åbent kontorlandskab, ifølge et nyt amerikansk studie. Det skriver BBC.

Det stillesiddende kontorarbejde kan være en sundhedsrisiko på den lange bane. Det kan give hjerteproblemer, træthed og dårligt humør. Derudover fremprovokerer det at sidde stille for længe en større følelse af stress, siger studiet.

Man studerede 231 kontorarbejdere i amerikanske regeringsbygninger, hvor en gruppe af kontorarbejdere befandt sig i et åbent kontorlandskab uden nogen afskærmning mellem bordene. Den anden gruppe var kontorarbejdere i kontorbåse, og den tredje var kontorarbejdere i private kontorer.

Studiet viste, at arbejderne i det åbne kontor var 20 pct. mere aktive end dem i båsene og hele 32 pct. mere aktive end dem, der sad på privatkontor.

De mest aktive kontorarbejdere var 14 pct. mindre stresset end dem, der var mindst aktive.

Men at de åbne kontorlandskaber er bedre for helbredet, kalder på en mere nuanceret konklusion end som så. Det mener Jørn Toftum, professor på Institut for Byggeri og Anlæg på Danmarks Tekniske Universitet.

Størrelsen på kontoret spiller en betydelig rolle, når man skal vurdere de bedste arbejdsforhold, siger han.

»Det kommer først og fremmest an på, hvor stort det åbne kontor er. Det fungerer typisk fint, hvis tre-fire personer sidder sammen. Bliver kontorlandskaberne større, vil der være et dårligere indeklima med støj fra kollegaers samtaler over telefonen og med hinanden. Vores indtryk er, at mange helst ikke vil sidde i åbne kontorer,« siger Jørn Toftum.

Ifølge Jørn Toftum blev store, åbne kontorer skabt for at gøre det nemmere at udveksle information og erfaringer med hinanden. Derfor afhænger det også ifølge Jørn Toftum af, hvilket arbejde der bliver udført på kontoret.

»Store kontorer passer fint til projektgrupper, journalister og andre erhverv, hvor det er nødvendigt at snakke sammen. Men det fungerer bare ikke i erhverv, hvor man skal dykke ned i komplekse ting. Her har man brug for mere ro,« siger Jørn Toftum.

BRANCHENYT
Læs også