Erhverv

Putin opgiver mineskat til milliarder

Den russiske præsident Vladimir Putin har valgt at kvitte en mineskat, der ville indbringe den russiske statskasse næsten 50 mia. kr. om året.

Her ses den russiske industriminister Denis Manturov (tv) sammen med præsident Vladimir Putin under et fabriksbesøg i marts 2018. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko.

Vladimir Putin har tilsyneladende fået kolde fødder.

I hvert fald har den russiske præsident valgt at droppe den ekstraordinære skat rettet mod landets store metal- og mineindustri, som den russiske regering ellers lagde på bordet tidligere på sommeren.

Skatten var udset til at indbringe den russiske statskasse næsten 7,5 mia. dollars om året, hvilket svarer til næsten 50 mia. danske kroner.

Men nu kan de russiske mineselskaber ånde lettet op. I hvert fald indtil videre.

»Sammen med mine kolleger fra de andre ministerier er vi nået til enighed om, at det er upassende at indføre skatten lige nu,« siger den russiske industriminister Denis Manturov ifølge flere internationale medier, herunder Reuters.

Ifølge den russiske minister skyldes det bl.a., at flere af selskaberne, på grund af deres gæld, ville blive hårdt ramt af skatten.

Mineskatten ville have ramt nogle af sværvægterne i den russiske mine- og metalindustri, herunder selskaber som Evraz, NMLK og Nornickel, der er ejet af nogle af Ruslands rigeste mænd.

Eksempelvis besidder Chelsea-ejeren Roman Abhramovich en stor portion af aktierne i Evraz.

Mineskatten var en del af en større økonomisk plan, som præsident Putin præsenterede tilbage i maj, og som skal være med til at styrke den russiske økonomi.

Som en del af den økonomiske plan er det allerede blevet besluttet af hæve momsen og pensionsalderen.

BRANCHENYT
Læs også