Kæmper med milliardgæld og tømmermænd fra opkøbsfest: Nu har kapitalfond sat til salg-skilt på it-firma
EG er på vej til salg, men ejeren Axcel har ikke fået gevinst ud af opkøb og vækstplaner. Tværtimod er en stor obligationsgæld nu blevet en hæmsko, fordi EG’s resultater ikke lever op til kravene for obligationen.
Det danske it-selskab EG har sat gang i en strategisk gennemgang, der kan munde ud i et salg. Men det sker på et tidspunkt, hvor selskabet kæmper med høj gæld og bryder sine lånebetingelser.
Flere iagttagere, der følger selskabet, mener, at situationen i EG er så anstrengt, at det kan være svært at finde en køber, selv om markedet for køb og salg af virksomheder er brandvarmt.
»Der er mange usikkerheder lige nu, og det er min vurdering, at det kan blive vanskeligt at finde en køber, så længe der ikke er større klarhed, end tilfældet er nu,« siger Jesper Iisager Bak, analytiker med fokus på virksomhedsobligationer og aktier hos Spar Nord.
EG er ejet af kapitalfonden Axcel, der købte it-selskabet af en anden kapitalfond, Nordic Capital, for anslået 1,3 mia. kr. i 2013. Siden har EG forfulgt en aggressiv opkøbsstrategi, som betyder, at gælden ved udgangen af 2. kvartal var på 1,7 mia. kr. efter køb af bl.a. Silkeborg Data i 2015.
Resultaterne er imidlertid ikke fulgt med, og det betyder, at EG er kommet i karambolage med sine långivere. I det seneste kvartal var gælden mere end 10 gange højere end de seneste 12 måneders driftsresultat (ebitda), og dermed brød EG betingelserne i sit obligationslån på 1,4 mia. kr.
Resultaterne vidner »nok engang om selskabets udfordringer«, lyder det fra Jesper Iisager Bak i en kommentar.
»Når der korrigeres for ændret regnskabspraksis … var indtjeningsfremgangen kun ca. 4 pct.«
Kristian Brinch, obligationschef hos Investering & Tryghed, er enig og kalder EG’s nøgletal for »meget anstrengte«.
Så længe EG bryder lånebetingelserne, kan it-selskabet ikke optage mere gæld til f.eks. opkøb eller sende penge retur til Axcel via udbytter.
EG meddelte den 17. august, at selskabet gennemgår et strategisk review, der kan medføre et salg. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger har Axcel hyret investeringsbanken FIH til at forestå den opgave.
Et salg af EG vil betyde, at obligationerne skal indfries til kurs 101, men ifølge Jesper Iisager Bak er en del fornylig – forgæves – forsøgt solgt til kurs 92. Det svarer til en effektiv rente på mere end 10 pct. frem mod 2020 og en tårnhøj kortsigtet gevinst, hvis EG sælges.
»At obligationerne p.t. handler i den lave ende af 90’erne i markedet, indikerer også, at investorerne ikke lige nu rigtig tror på et succesfuldt frasalg,« siger Jesper Iisager Bak.
Der er ingen tvivl om, at de har haft en heftig vækststrategi. Men de opkøb, de har lavet, har ikke materialiseret sig endnu. De får ikke noget bundlinje ud af det.
Kristian Brinch fra Tryghed & Investering er enig.
»Der er ingen tvivl om, at de har haft en heftig vækststrategi. Men de opkøb, de har lavet, har ikke materialiseret sig endnu. De får ikke noget bundlinje ud af det.«
Axcel-partner Christian Bamberger Bro mener, at obligationerne er så illikvide, at det er umuligt at udlede ret meget af kursen. Han peger på, at de først skal refinansieres i december 2020, hvilket han »ikke anser for at være et problem overhovedet«.
EG’s bestyrelsesformand Klaus Holse afviser også, at man er presset til at sælge EG.
»Obligationen er ikke det, der driver det. EG betaler den rente, EG skal betale.«
Er gældens størrelse et problem for at sælge EG?
»Det ved jeg ikke. Det må tiden vise.«