Erhverv

Gratis ostefondue til alle: Schweizisk landsby vil eksperimentere med borgerløn

En landsby i det rigmandsvenlige Schweiz vil prøve at indføre borgerløn - godt 16.000 kr. til hver borger hver eneste måned.

HVis ikke skisporten og de smukke Alper kan gøre schweizerne glade, er borgerløn måske løsningen. Landsbyen Rheinau vil prøve det af. Foto: Davos turistbureau

Mens Tesla-milliardæren Elon Musk slikker sår efter de seneste sammenstød med investorerne og myndighederne, kan han glæde sig over, at en af hans økonomiske, og ifølge nogle utopiske kongstanker, nu ser ud til at blive virkelighed.

En landsby i det ellers udpræget kapitalistiske og notorisk rigmandsvenlige Schweiz har besluttet at indføre borgerløn – noget som både Elon Musk og facebook-skaberen Mark Zuckerberg har talt varmt for.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har flere end hver anden af indbyggerne i byen Rheinau, tæt ved den tyske grænse, sagt ja til eksperimentet, som går ud på, at hver borger skal have 2.500 schweizerfranc eller 16.550 kr. om måneden uden at skulle gøre noget som helst for dem.

Borgerlønnen er blevet en stadig mere omdiskuteret mulig løsning på problemet med en stigende ulighed i verden. Teknologimilliardærer som Musk og Zuckerberg har erklæret sig tilhængere af konceptet, fordi borgerløn måske kan afbøde de negative effekter af den mulige modstand, når millioner af mennesker forventes at miste deres job pga. digitalisering og robotter.

I Schweiz kan man dog ikke fylde mange fonduegryder for de 2.500 franc – det er væsentlig mindre end de f.eks. 3.500 franc, som en gennemsnitskassedame får om måneden i storbyen Basel, ifølge Bloomberg.

Projektet skal ikke finansieres af den schweiziske stat, men gennem crowdfunding, altså en indsamling via sociale medier.

Det er filmkvinden Rebecca Panian, der er hovedkraft bag eksperimentet, som hun vil følge og lave en dokumentarfilm ud af.

Læs også
Top job