Erhverv

Gubi-stifter afviste Ikea: Nu er sønnen Jacob Olsen milliardær

Tidligere i år blev møbelvirksomheden Gubi solgt. Det indbragte arvingen Jacob Gudmund Olsen 1,3 mia. kr., viser nyt regnskab.

Jacob Gudmund Olsen overtog ledelsen og ejerskabet af Gubi i begyndelsen af dette årtusinde. For nogle måneder siden blev han milliardær, da han solgte møbelvirksomheden. Foto: Torben Stroyer

Det har vist sig som en meget god ide, at Bjarke ”Gubi” Olsen i 1970’erne afviste Ikea-stifteren Ingvar Kamprad.

Den nu afdøde svensker var ellers mødt op på Bjarke ”Gubi” Olsens privatadresse for at overtale ham til at producere møbler for Ikea.

Bjarke ”Gubi” Olsen afslog tilbuddet og udviklede i stedet sin egen møbelvirksomhed Gubi, som han havde grundlagt nogle år forinden.

Siden har Gubi udviklet sig til en forrygende forretning under sønnen Jacob Gudmund Olsens ledelse og ejerskab. Det hele kulminerede, da 60 pct. af Gubi i maj blev solgt til kapitalfonden Axcel.

Dengang blev det ikke oplyst, hvad Axcel betalte Jacob Gudmund Olsen for den store ejerandel i Gubi.

Men et nyt regnskab fra Jacob Gudmund Olsens holdingselskab viser, at hans gevinst på salget var 1,3 mia. kr.

»Koncernen har med virkning pr. 29. juni 2018 afhændet en andel af sine aktier i Gubi A/S. I forbindelse med salget har koncernen realiseret en væsentlig gevinst, hvilket har påvirket årets resultat positivt,« skriver Jacob Gudmund Olsen i regnskabet.

Det nye overskud på 1,3 mia. kr. er da også markant større end året forinden, hvor overskuddet var på 55 mio. kr.

Som følge af frasalget af holdingselskabets væsentligste aktiviteter, forventer Jacob Gudmund Olsens da også et fald i indtjeningen i indeværende regnskabsår.

Gubi specialiserer sig i salg og produktion af eksklusive møbler og lamper, hvor det danske marked udgør hovedforretningen, mens de udenlandske markeder står for en stigende del af omsætningen.

I det seneste regnskabsår havde Gubi A/S et overskud efter skat på 69 mio. kr. Det var mere end en fordobling i forhold til året forinden.

Vejen har dog ikke altid været brolagt med succes for møbelvirksomheden, hvor særligt et falleret interneteventyr i starterne af dette årtusinde betød store milliontab.

Virksomheden undgik dog konkurs og tilbagebetalte alle sine kreditorer. Dermed kunne familievirksomheden fortsætte sin forretning.

Læs også
Top job